Все буде Україна!

Петро Непорожній: «Серце моє – енергетика»

Петро Непорожній: «Серце моє – енергетика»

13-07-2021
13 липня 2021 року виповнюється 111 років з дня народження видатного енергетика, державного діяча та відомого на увесь світ науковця Петра Непорожнього.

Петро Непорожній  народився в Україні у місті Яготин, що на Київщині. Отримавши  вищу освіту за фахом інженера-гідротехніка, пройшов трудову школу на будівництві гідроелектростанцій, в проєктних організаціях, відновлював зруйновані в роки війни гідроелектростанції та будував нові. 70 років його трудової діяльності пройшли під гаслом «Серце моє – енергетика».

Найвагомішим внеском для розвитку галузі стала його кропітка робота під час будівництва Каховської ГЕС. Саме у 1953 році  він очолив службу головного інженера «Дніпробуду» і саме він грав ключову роль під час будівництва основної конструкції Каховської ГЕС.

Зведення греблі на Херсонщині було не простою справою, однак Петро Степанович з гідністю впорався з цим. Його прогресивний підхід  забезпечив  будівництво греблі за рекордно короткий час. Завдяки наполегливості та високопродуктивній роботі, фахівця оцінив Уряд і невдовзі він очолив Держбуд Української РСР. Також  Петро Непорожній був заступником голови Ради Міністрів УРСР та з 1962 по 1985 роки очолював Міністерство енергетики та електрифікації СРСР.

За період діяльності Непорожнього забезпечувалася потреба в електроенергії всіх галузей народного господарства України, підвищилася надійність роботи електростанцій і енергосистем, збільшилося виробництво електроенергії, а витрати на її виробіток  знизилися в 1,5 рази. Це був час розквіту енергетичної галузі.

Більшість  науково-дослідних і проєктних робіт великого енергетика здобули міжнародне визнання. Одним з головних досягнень Петра Непорожнього є організація єдиної енергетичної системи (ЄЕС), однієї з найпотужніших серед аналогічних систем в інших країнах.

За значний внесок у розвиток енергетичної галузі постановою Кабінету Міністрів України у 2000 році ім'я Петра Непорожнього присвоєно Каховській ГЕС.

Петро Степанович Непорожній став ініціатором створення Ради ветеранів енергетики та ініціатором святкування в СРСР Дня енергетика. Вперше свято було затверджене Указом Президії Верховної Ради СРСР від 23 травня 1966 року в пам'ять про день прийняття Державного Плану електрифікації (ГОЕЛРО) на восьмому з'їзді Рад 22 грудня 1920 року. Це свято нині відзначає не тільки Україна, а й колишні країни пострадянського простору.   

У пам’яті поколінь Петро Степанович назавжди залишиться «повелителем світла», непохитним у досягненні високої гуманістичної мети, невтомним у подвижницькій праці.

Пресслужба Каховської ГЕС

Читайте також:

Видатні імена української гідроенергетики: Сергій Гандзюк

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Жук

Анатолій Печенюк: «Я вдячний долі за круті повороти, адже без них не потрапив би на Кременчуцьку ГЕС»

Фотогалерея

Поділитися: