Все буде Україна!

Північна Македонія зробила черговий крок до старту будівництва ГАЕС Чебрен

Північна Македонія зробила черговий крок до старту будівництва ГАЕС Чебрен

27-09-2023
Консорціум у складі Public Power Corporation та Archirodon Group отримав концесію на будівництво гідроакумулюючої електростанції Чебрен у Північній Македонії. Запланована ГАЕС потужністю 333 МВт має виняткове значення для енергетичного переходу країни і усього регіону, оскільки допоможе збалансувати відновлювані джерела енергії, згідно із заявою уряду Північної Македонії.

Як повідомляє Balkan Green Energy News,  проєкт, вартістю близько 1 млрд євро, буде реалізований в рамках державно-приватного партнерства разом з державною енергетичною компанією Elektrani na Severna Makedonija.

Очікується, що після завершення проєктних і дозвільних процедур будівництво займе сім років.

Ідея проєкту будівництва ГАЕС Чебрен виникла кілька десятиліть тому. Перші техніко-економічні обґрунтування були проведені в 1960-х роках, а перші контракти на підготовку інвестиційної та технічної документації були укладені в 1986 році.

Проєктом передбачено будівництво нового штучного озера на річці Црна-Река, яке стане найбільшим у Північній Македонії. 192-метрова гребля "Чебрен" буде однією з найвищих у світі, заявили в уряді, зазначивши, що гребля матиме величезне значення для захисту від повеней, водопостачання та сільського господарства.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Balkan Green Energy News

Поділитися: