Все буде Україна!

Презентовано проект Концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року

Презентовано проект Концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року

22-01-2020
Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель презентував проект концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року, який зумовлений трансформацією підходів до розвитку енергетики в світі та особливою увагою до проблем боротьби зі зміною клімату.

«Однією з причин об’єднання міністерств енергетики та захисту довкілля було включення екології в порядок денний.  Дуже часто екологія ставала на друге місце у порівнянні з енергетичними проблемами. Проте, сучасні світові кліматичні виклики заставляють все людство і без винятків нас переглянути всі попередні підходи до використання природніх ресурсів. Екологізація енергетики - це новий зміст і нова логіка розвитку енергетики з пріоритетом екології», - повідомив Міністр.

Олексій Оржель зауважив, у розробленні Концепції застосовували найбільш прогресивні підходи, які застосовуються у створенні стратегічних документів в енергетиці у передових міжнародних організаціях, зокрема Міжнародному енергетичному агентстві (МЕА). Ці підходи передбачають застосування багатофакторного економіко-математичного моделювання, що також застосовувалося для визначення другої цілі Національно-визначеного внеску (НВВ) України. При цьому окрема увага приділялась питанню соціальної прийнятності заходів відповідно до кожного сценарію, аби передбачена трансформація енергетичного сектору України була позитивно сприйнята громадянами та гармонійно застосовувалася у реаліях України.

Міністр окреслив найголовніші індикатори, що ставить Мінекоенерго до  виконання відповідно до Концепції:

  • енергоефективність, тому що кожний КВт  не виробленої енергії є екологічним, а кожна гривня вкладена в енергоефективність повертається через мультиплікатор у 3 грн;
  • частка ВДЕ повинна збільшитися до 70% до 2050 року, але при цьому її вартість повинна бути збалансована та економічно обґрунтована;
  • зменшення частки видобувних галузей в економіці та відповідно повне заміщення вугільних ТЕС до 2050 року;
  • перехід до кругової економіки та зменшення відходів, їх раціонального використання;
  • частка атомної генерації зменшиться до рівня 20-25%, а гідроенергетика залишиться на поточному рівні, а нові атомні потужності можуть будуватися на основі технології малих ядерних реакторів;
  • побудувати сучасні енергетичні ринки з високим ступенем відкритості та конкретності;
  • інтеграція енергетичних ринків України з європейськими.

«Ми віримо, що закладений в Концепції «зеленого» енергетичного переходу початок змін в перспективі дозволить нашій країні бути серед лідерів  у глобальній боротьбі зі зміною клімату та модернізації економіки з врахуванням потреб сталого розвитку», - наголосив він.

Заступник Міністра Сергій Масліченко зауважив: «Ми повинні зменшити споживання, щоб менше виробляти. Здійснити це можливо через запровадження енергоефективних заходів. У фіналі ми повинні вийти на показник 50% економії. Це також дозволить зменшити імпорт енергоресурсів в 3 рази».

Міністр закликав громадськість активно долучатися до обговорення Концепції та надавати свої пропозиції. Документ буде постійно змінюватися відповідно до зауважень громадськості та економічних реалій.

Проект Концепції оприлюднено на веб-сайті міністерства для обговорення та надання пропозицій.

За інформацією прес-служби Міністерства енергетики та захисту довкілля України 

Поділитися: