Все буде Україна!

Тетяна Стерлянікова: «Треба любити життя і те, чим займаєшся»

Тетяна Стерлянікова: «Треба любити життя і те, чим займаєшся»

03-11-2021
Ми продовжуємо цикл публікацій про професії в гідроенергетиці. Цього разу про специфіку своєї роботи та цікавий досвід розповіла інженер-геодезист Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС Тетяна Стерлянікова.

З чим асоціюється у вас професія геодезиста?

Людина в сигнальному жилеті зі штативом і вимірювальними приладами в руках робить заміри на різних ділянках землі. Здавалося б, нуднішої і монотоннішої  роботи не знайдеш. Та після спілкування з Тетяною Вікторівною, у якої за плечима тисячі пройдених кілометрів і описаних маршрутів, розумієш, що це зовсім не так. 

Тетяна з дитинства разом з батьком, який працював геодезистом,  неодноразово їздила у експедиції. Тоді ще, будучи зовсім маленькою дівчинкою, її захоплювали чудернацькі картографічні креслення. Тому після закінчення школи вирішила продовжити справу батька та вступила до Національного університету «Львівська політехніка». По закінченні вишу влаштувалася на роботу до головного управління геодезії та картографії  Краснодарського краю. Потім були численні експедиції у різні куточки тогочасного СРСР. Ті роки Тетяна Вікторівна згадує з особливим трепетом:

«Постійні відрядження і життя в польових умовах, робота на відкритій місцевості, піші марафони на величезні відстані – це своєрідна романтика, яка затягує, і ти просто вже не можеш без цього».

У 2006 році доля привела Тетяну Стерлянікову у Вишгород. Тут вона довгий період працювала у землевпорядній компанії геодезистом.

А з 2017 року по теперішній час працює інженером-геодезистом Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС.

Робота у галузі гідроенергетики для геодезиста має свою специфіку, проте, як стверджує  Тетяна Вікторівна, вона не менш цікава і більш відповідальна:

«Зі стрімким розвитком технологій спектр діяльності геодезистів значно розширився. Знання цих інженерів застосовують як у глобальних, так і локальних масштабах. Для безперебійної роботи Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС дані, які ґрунтуються на базі геодезичних вимірювань дуже важливі. Адже  геодезичні спостереження і прогнозування деформацій (осадки і зміщення) гідротехнічних споруд – важливий фактор забезпечення надійності, довговічності і безпеки їх експлуатації. Ці заміри ми проводимо двічі на рік.

Професія геодезиста – це не лише «польові» роботи на відкритому повітрі, але і робота за комп’ютером з великою кількістю документації. В мої обов’язки входить розбивка і контроль результатів вимірювань, топографічні і тахеометричні зйомки, обробка вимірів, складання звітної документації».

геодезист

Педантичність та скрупульозність, притаманні геодезистам, Тетяна Стерлянікова вдало реалізовує й в повсякденному житті. Вона виховала двох чудових дітей та має трьох онуків. Старший, до речі, вирішив також опанувати професію геодезиста. Окрім того, Тетяна Вікторівна захоплюється вирощуванням квітів та вишивкою. Її вишиті картини - незмінні фаворити виставок Київських ГЕС і ГАЕС.

На питання чи змінила б вид діяльності, якби була така можливість, впевнено відповідає:

«Взагалі, труднощі є в будь-якій професії. От люблю я свою роботу, і ні в чому іншому себе не бачу. Переконана, що коли любиш життя, і те, чим займаєшся – це щастя».

 Пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Читайте також:

Київську ГЕС відвідали майбутні енергетики

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – форпост водного господарства Київської області

Як працює служба охорони праці на філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»

 

Фотогалерея

Поділитися: