Все буде Україна!

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – форпост водного господарства Київської області

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – форпост водного господарства Київської області

03-06-2021
Вода - це найважливіший ресурс на Землі, без якого не може існувати жоден живий організм і не можуть відбуватися ніякі біологічні й хімічні реакції та технологічні процеси.

Для гідроенергетики вода також є основою виробничих процесів по виробітку електричної енергії. Тому філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» необхідно виконувати функції з ефективного використання та збереження водних ресурсів.

Водозабезпечення

У водному господарстві гідроенергетика відіграє важливу роль. Так, сільське господарство посідає 2-е місце за споживанням водних ресурсів, а їхнє безповоротне використання становить понад 70 % загального виробництва. Але саме водосховища є джерелом води для різних галузей народного господарства, а також для функціонування ГЕС і ГАЕС.

Також, завдяки своїм накопичувальним резервуарам вони забезпечують наявність води, яку можна використовувати для питного водопостачання, зрошення, тощо за будь-яких погодних умов. Окрім того, водосховища ще мають особливо велике значення для розвитку рекреації.

Запобігання паводкам

Також іншою важливою функцією Київського водосховища є вплив на стік води, що в свою чергу регулює сезоні паводки та посухи, а це істотно зменшує збитки для населення і галузей економіки України. Саме система водосховищ на річці Дніпро є запобіжником руйнування населених пунктів у прибережних зонах.

Сміттєутримання

На Київських ГЕС і ГАЕС, як і на кожній станції Укргідроенерго, встановлені сміттєутримуючі решітки, які запобігають ушкодженню робочих коліс гідроагрегатів. Їхня основна функція – перешкоджати потраплянню габаритного сміття до проточної частини гідроагрегатів. На станціях регулярно проводяться огляди і, за необхідності, очищення цих грат. Їхня чистка виконується за допомогою спеціального механічного пристрою – грейфера. У разі необхідності до процесу долучаються і водолази: вони  спускаються під воду і допомагають очищувальним роботам. Таким чином співробітники станції зменшують загальну кількість сміття, що потрапляє в Дніпро, виступають своєрідним «фільтром» головної водної артерії України.

Контроль за станом води

Крім того, Київські ГЕС і ГАЕС надають спеціалізованим лабораторіям проби води зворотних (стічних) вод для виконання аналізу на вміст забруднюючих речовин, чим допомагають у державному моніторингу якості води. 

Аерація води

До речі, діяльність станцій частково сприяє аерації води. Під час роботи гідроагрегатів на станціях відбувається перемішування водних мас, що сприяє насиченню їх киснем. Це поліпшує якість води, стан флори та фауни.

Київські ГЕС і ГАЕС відповідально ставляться до питань захисту довкілля, варто зазначити, що протягом 2020 року філія не мала порушень та не завдавала збитків навколишньому середовищу. У випадках забруднення Київського водосховища, філія може сприяти відповідним державним службам в локалізації та усуненні негативних наслідків шляхом зміни режимів роботи.

У своїй діяльності Каскад Київських ГЕС і ГАЕС керується принципом раціонального природокористування і спрямовує усі можливі ресурси на їх виконання.

Пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Читайте також:

Історії мешканців столиці, які працюють на Київській ГЕС

Як працює служба охорони праці на філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС: впроваджуються інвестиційні програми

Поділитися: