Все буде Україна!

Як працює служба охорони праці на філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»

Як працює служба охорони праці на філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»

23-03-2021
На Київській ГЕС та ГАЕС організаційно-методичну роботу з управління охороною праці здійснює відповідна служба, яку вже 16 років очолює Раїса Шевченко. Впроваджена система управління спрямована на створення безпечних та нешкідливих умов праці на робочому місці, а також належних умов для формування у співробітників свідомого ставлення до особистої безпеки та безпеки оточуючих.

Ця служба створена для організації і виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних й лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійних захворювань та аварій у процесі трудової діяльності.

«Наша основна задача: щоб людина, яка прийшла до нас на підприємство, вийшла з роботи здоровою. Саме для цього в компанії існує служба охорони праці», – зазначає начальник служби Раїса Шевченко.

У своїй діяльності служба охорони праці керується Конституцією та Законами України, постановами Верховної Ради, актами Президента, постановами і розпорядженнями Кабміну та Міненерго, а також правилами внутрішнього розпорядку ПрАТ «Укргідроенерго».

На Київських ГЕС і ГАЕС виконуються роботи підвищеної небезпеки та знаходяться в експлуатації складні машини, механізми та устаткування. Співробітники, що їх обслуговують, мають високу кваліфікацію, а також щорічно проходять навчання, перевірку знань з охорони праці, медичний огляд, і не допускаються до роботи у випадках негативної оцінки знань або незадовільного стану здоров’я.

Формою перевірки знань у Товаристві є тестування за допомогою автоматизованого навчального комплексу та залік у вигляді усного опитування. Високі вимоги до працівників обумовлені завданням підприємства забезпечити надійний виробіток електроенергії, а також не завдати шкоди життю та здоров’ю працюючих.

Щомісячно, кожного другого четверга, у філії проводиться День охорони праці, під час якого перевіряються підрозділи та робочі місця. За результатами розробляються заходи щодо усунення виявлених недоліків.

Усі роботи на підприємстві виконуються за нарядами-допусками, розпорядженнями та у порядку поточної експлуатації. Співробітники служби охорони праці щоденно перевіряють робочі місця щодо додержання вимог та інструкцій, видають приписи на усунення виявлених зауважень, в тому числі про зупинення робіт.

У філії вирішено питання санітарно-побутового забезпечення працівників: виробничі та побутові приміщення відповідають сучасним вимогам, постійно здійснюється робота щодо їх покращення. Персонал, який працює у шкідливих умовах, отримує молоко, забезпечується питною водою та засобами індивідуального захисту – спецодягом, спецвзуттям, респіраторами.

Значна увага приділяється і медичному забезпеченню гідроенергетиків. У філії є медичний пункт, персонал якого здійснює систематичний контроль за групою співробітників, що перебувають на диспансерному обліку. Ті, які внесені до групи ризику, у разі потреби, направляються на консультації та лікування в медичні заклади.

Особливо актуальною в умовах пандемії стала Програма добровільного медичного страхування, страховий поліс якої включає всі види медичної допомоги для працівників, в тому числі – лікування коронавірусної хвороби. Значною перевагою програми є також цілодобова організаційно-інформаційна підтримка, зворотний зв’язок із персоналом медичних закладів, а також наявність договорів із аптечними мережами, що забезпечує швидку та своєчасну доставку медикаментів для кожного застрахованого працівника.

Через пандемію COVID-19 та з метою попередження розповсюдження її у філії введено вхідний санітарний контроль та обмежувальні заходи для недопущення до роботи співробітників з ознаками захворювання. Придбано засоби дистанційного вимірювання температури тіла, індивідуального захисту та дезінфекційні препарати. Проводиться роз’яснювальна робота серед працівників щодо запобігання захворюванню на COVID-19.

Протягом року служба охорони праці контролює виконання запланованих заходів та зобов’язань. Завдання служби також полягає в тому, щоб співробітники розуміли, що уникнення нещасних випадків, в першу чергу, залежить від особистої відповідальності кожного.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Впроваджуємо кращі практики з гігієни та безпеки праці - Ігор Сирота

Підготовка, прогнозування та недопущення - три складові системи цивільного захисту на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС

Більше півстоліття надійної роботи Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Поділитися: