Все буде Україна!

Підготовка, прогнозування та недопущення - три складові системи цивільного захисту на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС

Підготовка, прогнозування та недопущення - три складові системи цивільного захисту на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС

26-02-2021
Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – стратегічне підприємство, на якому вкрай важливим є запобігання виникненню надзвичайних ситуацій. Про те, як працює система цивільного захисту на об’єкті критичної інфраструктури розповів фахівець з питань цивільного захисту філії Ігор Василець.

- Ігорю Євгенійовичу, з огляду на стратегічне значення Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС для Об’єднаної енергосистеми країни, яка увага приділяється питанням цивільного захисту ?

- Київські ГЕС і ГАЕС є доволі серйозними об’єктами і наша група створена для того, аби запобігти виникненню надзвичайних ситуацій на підприємстві та завчасно підготуватись до ліквідації їх наслідків, якщо такі виникнуть. Тому питанням з цивільного захисту населення на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС приділяється багато уваги.

- Як працює служба з цивільного захисту?

- Організація цивільного захисту побудована таким чином, що всі цехи та підрозділи беруть участь у забезпеченні захисту всього об’єкту, а також довкілля. На підприємстві створені формування цивільного захисту, аварійно- рятувальні ланки, добровільні пожежні дружини,  ланки хімічної та радіаційної розвідки, а також медичні пости. З кожного цеху та відділу туди входять співробітники філії.  

- Які документи регламентують роботу відділу?

- Основний документ, який регламентує організацію та роботу за даним напрямком та яким ми керуємось - Кодекс цивільного захисту України. Він регулює відносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, та визначає повноваження органів державної влади, органів місцевого самоврядування, права та обов’язки громадян України, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності. Крім цього, в ньому чітко прописано які структурні підрозділи повинні бути створені на підприємстві задля запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків.

Також, керуємося вказівками Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства  енергетики, відділу цивільного захисту Київської облдержадміністрації та Укргідроенерго.  

Ігор Василець
фахівець з питань цивільного захисту Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС Ігор Василець

- Розкажіть, будь ласка, в якому стані перебуває гребля Київської ГЕС?

- Плітки стосовно незадовільного стану греблі та затоплення прилеглих територій розповсюджують люди, які жодного разу її не бачили. Станцією регулярно проводяться роботи з обстеження гідротехнічної споруди - як надводної, так і підводної її частини. Для цього залучаються фахівці водолазної та інших служб. Проводяться роботи з укріплення дамби та ремонту залізобетонних конструкцій греблі. Усі рекомендації спеціалізованої міжвідомчої комісії виконуються. Варто зазначити, що гребля Київської ГЕС перебуває у працездатному стані, відповідає проєктним вимогам і може виконувати своє функціональне призначення в заданих режимах. Укргідроенерго на поточний момент виконує увесь необхідний обсяг робіт із забезпечення її безпечної експлуатації.

- Як станція готується до водопілля?

- Цієї зими була велика кількість опадів, але поки немає прогнозу стосовно початку льодоходу та обсягів притоку води до водосховища. Але це не позначилося на підготовці філії до льодоходу та весняної повені. Завчасно було видано наказ із заходами щодо підготовки гідроспоруд та обладнання до пропуску льодоходу й повені з урахуванням досвіду попередніх років.

- Чи проходить персонал станції відповідну підготовку до дій у разі виникнення надзвичайної ситуації?

- Підготовка персоналу до дій у надзвичайній ситуації у нас є обов’язковою. Для того, щоб люди не втрачали своїх навичок, проводяться об’єктові тренування. Прописуються сценарії різних позаштатних ситуацій, які можуть виникнути на підприємстві. До участі у тренуваннях залучаємо спеціальні загони ДСНС України. Керівний склад філії обов’язково проходить навчання та підвищення кваліфікації з питань цивільного захисту в навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності ДСНС України у Київській області.

- Чи функціонують на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС автоматизовані системи з виявлення потенційних загроз?

- Так, звичайно. На Київській ГЕС встановлена та  працює система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення, яка передає сигнал на пульт спостереження до департаменту цивільного захисту Київської обласної державної адміністрації. Система працює таким чином, що завдяки спеціальним контрольно-вимірювальним приладам ведеться спостереження та подальша обробка інформації щодо поточного стану гідротехнічних споруд. У разі загрози виникнення надзвичайної ситуації система завчасно її виявляє і ми оперативно на це реагуємо. Інформація передається до відповідних служб, які, в свою чергу, мають змогу її попередити, або підготуватись до наслідків такої ситуації. Системи сповіщення працює безперебійно. Згідно регламенту проводяться перевірки її працездатності та відповідне технічне обслуговування.

Взагалі до питання цивільної безпеки на гідроелектростанції необхідно ставитися дуже відповідально, щоб запобігти виникненню надзвичайної ситуації, швидко зреагувати та мінімізувати наслідки у разі її виникнення . Тому ми постійно ведемо контроль та спостереження за нашими спорудами, а також  проводимо підготовку персоналу, здійснюємо прогнозування з метою недопущення будь-яких позаштатних ситуацій.

Пресслужба Київської ГЕС

Читайте також: 

Як Київська ГЕС врятувала Київ від затоплень 

Історії мешканців столиці, які працюють на Київській ГЕС 

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС: впроваджуються інвестиційні програми

Поділитися: