Все буде Україна!

У Словенії побудують гідроакумулюючу електростанцію потужністю 440 МВт

У Словенії побудують гідроакумулюючу електростанцію потужністю 440 МВт

11-02-2023
Проєкт ГАЕС Козьяк у Словенії складатиметься з електростанції, потужністю 440 МВт, і лінії електропередачі 400 кВ. Про це заявив генеральний директор державного комунального підприємства DEM Дам'ян Семе.

Як повідомляє Balkan Green Energy News, Dravske elektrarne Maribor або DEM, частина словенського холдингу Slovenske Elektrarne (HSE), має високі амбіції, які виходять за рамки поточного основного бізнесу – гідроенергетики. Виконавчий директор компанії Дам’ян Семе підкреслив стратегічне розширення державної комунальної компанії на технології зберігання енергії.

Він наголосив, що DEM має намір завершити будівництво ГАЕС Козьяк до кінця десятиліття. За його словами, об'єкт матиме потужність 440 МВт, а також передбачає ЛЕП 400 кВ протяжністю 18 кілометрів. Наприкінці минулого року компанія завершила техніко-економічне обґрунтування та працює над оцінкою впливу на навколишнє середовище.

Словенія вже має одну гідроакумулюючу станцію Авче, потужністю 185 МВт у генераторному режимі та 180 МВт у насосному. Дослідження показали, що на річці Драва існує дев’ять потенційних місць для будівництва гідроакумулюючих станцій з індивідуальною потужністю від 45 МВт до 300 МВт.

Козьяк має велике значення у національному масштабі щодо постачання електроенергії, інтеграції теплових насосів, електромобілів та інших нових видів енергоспоживання, а також зберігання надлишкової електроенергії з нестабільних відновлюваних джерел.

Інший напрямок, над яким працює компанія – системи накопичення енергії. Торік DEM подала заявку на отримання дозволу на будівництво двох блоків по 30 МВт кожен на місці ГЕС Мариборскі Оток. Ще один сегмент – водневі технології.

Минулого року комунальне підприємство також завершило будівництво першої черги сонячної електростанції, потужністю 2,5 МВт, розташованої на березі каналу між гідроелектростанціями Златоличе та Формін. В планах – будівництво ще 28 МВт сонячних потужностей. Будівництво найбільшого фотоелектричного проєкту в країні має бути завершено до 2026 року. Очікується, що річний обсяг виробництва електроенергії складе 37 ГВт-год, а обсяг інвестицій – 27 млн. євро.

Окрім того, компанія працює над розробкою фотоелектричного проєкту, потужністю 10 МВт, на місці колишнього сміттєзвалища Побрежє у Маріборі, другому за величиною місті Словенії.

У грудні DEM разом із партнерами розпочала будівництво першої в країні геотермальної електростанції. Об’єкт у Чентабі використовуватиме покинуту вуглеводневу свердловину в муніципалітеті Лендава. Станція, потужністю 50 кВт, вироблятиме 400 МВт-год електроенергії на рік.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: https://balkangreenenergynews.com

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Поділитися: