Все буде Україна!

Укргідроенерго поглиблює співпрацю з Міжнародною комісією з великих гребель (ICOLD)

Укргідроенерго поглиблює співпрацю з Міжнародною комісією з великих гребель (ICOLD)

18-09-2019
Відбулося підписання Меморандуму про взаємопорозуміння між найбільшою гідрогенеруючою компанією країни – Укргідроенерго, Асоціацією «Гідроенергетика України» та Міжнародною комісією з великих гребель (ICOLD). Мета – поглиблення співпраці в питаннях безпеки гідротехнічних споруд.

Майже всі великі гідроелектростанції та греблі, які побудовані на Дніпрі, мають вік понад 50 років, а флагман української гідроенергетики – ДніпроГЕС, невдовзі святкуватиме своє століття. В цьому контексті безпечне продовження термінів експлуатації гідротехнічних споруд – пріоритетне питання.

Міжнародна комісія з великих гребель (ICOLD) – міжнародна організація, яка об’єднує близько 15 000 професійних фахівців з гребель зі 101 країни та забезпечує можливість обміну досвідом в сфері проектування, будівництва та експлуатації гребель. ICOLD на високому фаховому рівні розробляє стандарти та керівні принципи у проектуванні та гарантуванні безпечного будівництва, а також ефективної, економічно й екологічно сталої експлуатації гребель.

Меморандумом передбачена реалізація Програми безпеки гребель, яка буде впроваджена на українських гідроелектростанціях та розпочнеться з Дніпровської ГЕС. ICOLD поділиться з фахівцями Укргідроенерго досвідом щодо моніторингу стану гідротехнічних споруд, їх експлуатації, обслуговування, а також відновлення старіючих гребель. Документ також передбачає підтримку навчання у Європі українських інженерів, які відповідають за безпеку гребель. Окрім того, гідроенергетики отримають безкоштовний доступ до бібліотеки стандартів ICOLD, а також рекомендації визнаних фахівців для розробки та впровадження Програми безпеки гребель.

Нагадаємо, підписанню Меморандуму про взаємопорозуміння передував візит фахівців ICOLD до України. В рамках відвідин закордонні експерти побували на ДніпроГЕС, де оглянули основні споруди станції, а також Київській ГЕС, де ознайомилися з роботою Диспетчерського центру ГЕС та Центру управління безпекою греблі. Під час візиту генеральний секретар ICOLD Мішель де Віво відзначив гарний технічний стан гідроспоруд ДніпроГЕС та відмінний фаховий рівень українських інженерів, відповідальних за безпеку гребель.  

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: