Все буде Україна!

Укргідроенерго за 10 місяців цього року сплатило 19,8 мільярдів ПСО

Укргідроенерго за 10 місяців цього року сплатило 19,8 мільярдів ПСО

08-12-2023
Uhe
Гідроенергетики, окрім забезпечення енергосистеми України генеруючими та балансуючими потужностями, успішно виконують спеціальні зобов'язання для забезпечення загальносуспільних інтересів. Тобто, компенсують різницю між ринковою вартістю та вартістю доступної електроенергії для побутових споживачів.

Укргідроенерго за січень-жовтень 2023 року перерахувало державному підприємству «Гарантований покупець» за послугу ПСО 19,8 млрд. гривень, що більше на 54% від суми сплаченої за аналогічний період 2022 року.

Укргідроенерго несе значне фінансове навантаження ПСО, відіграючи ключову роль у забезпеченні стабільності та надійності забезпечення населення електричною енергією.

Гарантований Покупець в свою чергу, виступає посередником між виробниками електричної енергії - Укргідроенерго та Енергоатомом - з одного боку, та постачальниками універсальних послуг (ПУП) і, як наслідок, кінцевими споживачами з іншого.

Довідково:

ПСО - покладення спеціальних обов'язків (походить від англ. public service obligations, скорочено PSO). ПСО запроваджено Законом України «Про ринок електричної енергії». Механізм ПСО передбачає покладення державою спеціальних обов'язків на окремих учасників ринку задля захисту загальносуспільних інтересів (в тому числі захисту населення від стрімкого підвищення цін на електроенергію). ПСО є компенсацією різниці між ринковою ціною і тарифом для населення.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: