Все буде Україна!

В Чорногорії збудують ГЕС на водосховищі Отіловічі

В Чорногорії збудують ГЕС на водосховищі Отіловічі

07-08-2023
Компанія Elektroprivreda Crne Gore отримала містобудівні та технічні вимоги для проєкту малої гідроелектростанції на водосховищі Отіловічі. Компанія оголосила, що незабаром оголосить тендер. Об'єкт буде побудований поруч з греблею в околицях Плевли, в північній частині Чорногорії.

Як повідомляє Вalkan green energy news, уряд Чорногорії затвердив містобудівні та технічні вимоги для будівництва малої ГЕС Отіловічі потужністю 2,96 МВт. Цей крок дозволив розпочати реалізацію проєкту в однойменному селі поблизу Плевли.

Місце розташування знаходиться в безпосередній близькості від бетонної арочної греблі Отіловічі на річці Чехотіна, яка була побудована для постачання води на єдину в країні вугільну теплоелектростанцію.

Очікується, що мала ГЕС Отіловічі вироблятиме 11 ГВт-год електроенергії на рік, що достатньо для забезпечення електроенергією понад 1200 домогосподарств.

Станція матиме два гідроагрегати. Один працюватиме при екологічно прийнятній швидкості потоку, а інший активуватиметься в періоди середніх і високих водних потоків, повідомили в компанії.

Інвестиції оцінюються в 4,5 мільйони євро. Компанія Elektroprivreda Crne Gore повідомила, що ще кілька місяців оцінюватиме умови фінансування проєкту, але, швидше за все, використовуватиме власні кошти.

За словами генерального директора компанії Ніколи Ровчаніна, після двох років роботи документація нарешті завершена. Наступним кроком має стати запуск тендеру, який, за його словами, можна очікувати в найближчі місяць-два.

Існуюча гребля Отіловічі була побудована у 1982 році на річці Чехотіна. Вода використовується для потреб місцевої теплової електростанції і для забезпечення питною водою міста Плевла на півночі Чорногорії. Гребля має висоту 59 метрів, а місткість водосховища становить приблизно 18 мільйонів кубометрів.

За оцінками, будівництво ГЕС займе близько 18 місяців, роботи мають розпочатися до кінця року.

За словами Ровчаніна, технічне рішення для ГЕС Отіловічі гарантує, що вона не порушить водний режим нижче за течією від греблі і не матиме негативного впливу на існуючих водокористувачів. Він також стверджує, що проєкт матиме незначний вплив на навколишнє середовище, насамперед на етапі будівництва.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Вalkan green energy news

Поділитися: