Все буде Україна!

Ветерани АТО в мирному строю вартових енергетичної безпеки країни

Ветерани АТО в мирному строю вартових енергетичної безпеки країни

13-10-2020
Датою Дня захисника України було обрано 14 жовтня, враховуючи історичні традиції вшанування українського війська. Цього дня, як відомо святкується День українського козацтва та Покрова Пресвятої Богородиці, адже саме Матір Божу козаки вважали своєю небесною заступницею й покровителькою.

Це день вшанування мужності і героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Нарис ми присвячуємо чоловікам, ветеранам АТО, тим, хто в недалекому минулому захищали кордони нашої держави та мирний спокій співвітчизників. Нині вони гідно несуть звання українських гідроенергетиків, які піклуються про світло і тепло в наших домівках.

Виконавши свій військовий обов'язок перед Батьківщиною, семеро учасників бойових дій на сході України повернулись до рідного міста і знову в мирному строю вартових енергетичної безпеки країни.

Відомча воєнізована охорона у будь-яку пору доби та за будь-яких погодніх умов забезпечує стабільну роботу стратегічного об'єкту. Після демобілізації до складу команди Кременчуцької ГЕС прийшли 5 бійців, які свої знання та вміння спрямували на виконання завдань щодо охорони гідроелектростанції.

Військовий офіцер, майор запасу Михайло Полтавець у складі загону спецпризначення «Омега» виконував завдання антитерористичної та протидиверсійної направленості. Свій досвід він нині використовує, очоливши команду відомчої воєнізованої охорони Кременчуцької ГЕС. «Мало не щодня трапляються нестандартні випадки, які вимагають оперативного та якісного виконання завдань. І при цьому повинно бути єдине правильне рішення», - часто повторює підлеглим начальник служби охорони.

Армійська виправка та організованість допомагає вартовому Анатолію Бондаренко у виконанні поставлених завдань. Весною 2014 року його призвали на службу до Херсонської окремої 11 вертолітної бригади у батальйон охорони. Протягом 3 років повітряний стрілок Анатолій Бондаренко разом з однополчанами вивозили наших бійців з «гарячих точок» Донбасу. «Були такі часи, коли протягом 18 годин вертоліт знаходивсь у повітрі. Посадка була лише за необхідністю дозаправки. Потрібно було допомагати нашим бійцям. Так було у Слов'янську, Сонячному, Донецькому аеропорту, Іловайську»,- зі сльозами на очах згадує Анатолій.

Практика військового розвідника нині допомагає Андрію Сириці виконувати службові обов'язки вартового Кременчуцької ГЕС. «Відповідальність за тих, хто поряд повинна бути в пріоритеті. В гідроенергетиці, як і на військовій службі помилки не допускаються»,- ці слова колишній спецпризначенець щоразу повторює, заступаючи в наряд по охороні гідроелектростанції.

Не вагаючись ні хвилини, Геннадій Волощук прибув до військомату, коли у 2015 році його, вартового команди Кременчуцької ГЕС, мобілізували на виконання завдань АТО. «Я не міг спокійно жити тут, коли там на сході воювали і гинули наші хлопці. Служити попав під Горлівку, страшно було, коли кулі свистіли над головою. В такі хвилини все твоє життя «постає» перед очима. Але миттєво координуєш свої дії з розумінням того, що за твоїми плечима спокій і мир родини, друзів, країни»,- трохи сором'язливо прокоментував свою участь у військовій операції Геннадій Волощук.

Нині в лавах ЗСУ залишається на службі ще один з вартових Кременчуцької ГЕС Володимир Блонський. Полковник  української армії знаходиться в оперативному командуванні по виконанню завдань ООС.

Наша розповідь була б не повною ще без двох особистостей, двох мужніх чоловіків, які в тяжкий для країни час прийняли рішення щодо захисту рідної землі.

Валерій Бабанський, слюсар з ремонту гідротурбінного устаткування 5 розряду у березні 2015 року йде добровольцем в зону АТО. «Мені 50 років, в мене онуки підростають, хто ж їх захистить, як не я?», - пояснює своє рішення Валерій. Мирну професію він змінює на службу у морській артилерії. Завданням цього важливого підрозділу збройних сил був захист морських рубежів країни.

Електромонтер диспетчерського устаткування та телеавтоматики Сергій Бандурін свідомо пішов на передову захищати країну. «За три роки служби побратими  стали для мене другою родиною. Там не має підлості, пліток, зради. Там чорне і біле. Війна навчила мене цінувати життя, радіти кожній хвилині… Наразі я щасливий с того, що розуміння і повагу отримав тут, в колективі Кременчуцької ГЕС»,- розповідає Сергій.

Участь в проведенні антитерористичної операції на сході України це досить відповідальний момент у житті справжнього чоловіка. Цей період запам'ятається на все життя. Для них він став переосмисленням пріоритетів, випробуванням на зрілість і твердість характеру. Але, в разі загрози працівники гідроелектростанції готові стати на захист рідної Батьківщини. 

Свої спогади, свої наміри ветерани АТО озвучили під час теплої дружньої розмови з директором філії «Кременчуцька ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Сергієм Яременком та головою профкому гідроелектростанції Валентиною Анпілоговою. Зустріч відбулась напередодні відзначення Дня захисника Вітчизни.

                                                Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також

Гідроенергетики Кременчуцької ГЕС вибороли Кубок Світловодська з футзалу

Кременчуцька ГЕС закликає містян до підтримки екоініціатив

 

Поділитися: