Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Мартинчик

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Мартинчик

13-12-2019
11:15
Продовжується наш цикл розповідей про людей, які є невід’ємною частиною історії гідроенергетики в Україні. Сьогодні у фокусі Володимир Мартинчик − начальник служби релейного захисту автоматики, вимірювань і зв‘язку Дністровської ГЕС.

Перші кроки професійною стежкою Володимир Федорович почав робити у 1967 році, коли отримав спеціальність технік-електрик. Після закінчення Кам’янець-Подільського індустріального технікуму, у якому активно займався спортом і навіть став чемпіоном України серед юніорів спортивного товариства “Авангард”, працював за спеціальністю на різноманітних підприємствах міста. Одночасно здобуваючи професійні навички, він навчався на вечірньому відділенні загально-технічного факультету Київського автодорожнього  інституту. Проте жага до знань і розвитку не полишала майбутнього гідроенергетика і він продовжив навчання вже на стаціонарному відділені електроенергетичного факультету Київського політехнічного інституту.

У 1974 році, здобувши вищу освіту за  спеціальністю інженер-електрик, отримав направлення на підстанцію у Кам’янці-Подільському, де працював інженером з обслуговування пристроїв РЗА (релейного захисту й автоматики).

Накопичені знання та невтомна допитливість привели Володимир Федоровича на будівництво Дністровського  комплексного гідровузла у 1981 році, де він спочатку працював майстром і нині обіймає посаду начальника служби релейного захисту, автоматики вимірювань та зв‘язку Дністровської ГЕС Укргідроенерго.

Досконало вивчивши усе устаткування гідроелектростанції, правила його експлуатації, діючі директивні та законодавчі документи, Володимир Федорович вже багато років вправно використовує ці знання у своїй повсякденній роботі. Він вніс вагомий вклад у процес монтажу, налагоджування і експлуатації пристроїв релейного захисту і автоматики при пуску гідрогенераторів та електроенергетичного обладнання станції. Очолювана ним служба брала активну участь у введені в роботу перших гідрогенераторів Дністровської ГЕС-2 та Дністровської ГАЕС.

Завдяки постійному вдосконаленню професійної майстерності, шляхом впровадження новітніх систем і технологій, під його керівництвом було виконано реконструкцію електричних захистів та протиаварійної автоматики резервних електричних захистів гідрогенераторів, блочних вимикачів; впроваджено комплекс протиаварійної автоматики дозування дій Дністровської ГЕС та Дністровської ГАЕС; проведені планові капітальні та поточні ремонти основного та допоміжного обладнання, що в свою чергу забезпечує стабільну роботу Дністровської ГЕС.

Варто зазначити, що Володимир Мартинчик також нагороджений відзнаками Міністерства енергетики та вугільної промисловості України нагрудними знаками «Відмінник енергетики України», «Почесний енергетик України», неодноразово заохочувався Товариством та філією.

Прес-служба Укргідроенерго 

Поділитися: