Все буде Україна!

Введено в експлуатацію четвертий агрегат Дністровської ГАЕС – ключ до енергостабільності країни

Введено в експлуатацію четвертий агрегат Дністровської ГАЕС – ключ до енергостабільності країни

23-12-2021
День енергетика найбільша гідрогенеруюча компанія країни – Укргідроенерго – відзначила введенням у промислову експлуатацію четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС. Додаткові 324 МВт дефіцитних балансуючих потужностей збагатять Об’єднану енргосистему країни, підвищивши її стійкість та надійність.

Таким чином, загальна встановлена потужність Дністровської ГАЕС сягнула 1296 МВт в генераторному режимі та 1684 МВт в насосному.

Згідно з проєктом станція складатиметься із семи гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт, що ставить її на перше місце у Європі та на шосте у світі.

 Варто зазначити, що введення в промислову експлуатацію четвертого гідроагрегату забезпечує зменшення кількості пусків блоків ТЕС, що у свою чергу призведе до економії вугілля та газу, а також сприятиме декарбонізації української економіки.

Дністровська ГАЕС успішно виконує роль надійного резерву з покриття пікових навантажень. Спорудження гідроакумулюючої станції на Дністрі, насамперед, дає можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для генерації електроенергії та дозволяє забезпечити збалансовану роботу атомних електростанцій.

Будівництво  Дністровської ГАЕС є невід’ємною складовою частиною Енергетичної стратегії держави до 2035 року.

днестр

Генеральним підрядником будівництва Дністровської ГАЕС є НВО «Консорціум «Укргідроенергобуд», а левова частка сучасного обладнання, яке встановлено на об’єкті, виготовлена українськими заводами-виробниками АТ «Українські енергетичні машини».

«День енергетика ми зустрічаємо зі значними трудовими здобутками – пуском четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС. Це визначна подія для усієї галузі, адже за умови значного дефіциту вугілля на складах ТЕС, додаткові 324 МВт – це той чинник, який сприятиме енергостабільності та стійкості роботи Об’єднаної енергосистеми»,- зазначив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Каскад Дністровських ГЕС і ГАЕС: генерація енергії з акцентом на збалансоване природокористування 

Дністровська ГАЕС: 14 цікавих фактів про найбільшу гідроакумулюючу станцію Європи 

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Роль Дністровської ГАЕС в регулюванні єдиної енергетичної системи України – надважлива

Поділитися: