Все буде Україна!

Запобігти системній аварії. Гідроенергетики відточували майстерність у галузевому тренуванні

Запобігти системній аварії. Гідроенергетики відточували майстерність у галузевому тренуванні

29-09-2021
29 вересня оперативно-диспетчерські служби філій Укргідроенерго взяли участь у галузевому протиаварійному тренуванні на тему «Дії оперативного персоналу Оператора системи передачі, виробників та операторів системи розподілу, спрямовані на запобігання системній аварії в ОЕС України в умовах гостродефіцитного балансу потужності при аварійному знеструмленні ліній електропередач та генеруючого обладнання атомних і теплових електростанцій під час проходження осінньо-зимового періоду».

Під час тренування відпрацьовувалася готовність персоналу гідроелектростанцій діяти в умовах позаштатних ситуацій, викликаних системними аваріями в Об’єднаній енергосистемі країни.

«Об’єднана енергосистема України складається з восьми локальних систем. І якщо виникає дефіцит у якійсь із цих систем, то можуть розриватися зв’язки між цими системами і тоді ОЕС працюватиме нестабільно, відбуватимуться відключення. Наше завдання – забезпечити потрібне навантаження у потрібний час. Гідроелектростанції швидко набирають потужність, забезпечуючи резерв, тож під час тренувань ми забезпечували потужність для сталої роботи енергосистеми. В ході подібних навчань виявляють недоліки і розробляють рекомендації, спрямовані на підвищення надійності роботи устаткування, безпеки праці, покращення організації обслуговування і навчання персоналу», - зазначив під час тренувань начальник зміни оперативно-диспетчерської служби департаменту експлуатації Укргідроенерго Сергій Хуторний.

Хуторний

Усі гідроелектростанції Дніпровського та Дністровського каскадів відпрацьовували різні легенди. Так на філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» начальник зміни електротехнічного цеху отримав інформацію про умовний вихід з ладу станційного щита власних потреб, який впливає на роботу блоку №3. За легендою тренування щит вийшов з ладу через умовне пошкодження ошинування. При цьому також вийшло з ладу освітлення блоку, зупинилися насоси змащування, пускові насоси та насоси технічного водопостачання.  Начальник зміни електротехнічного цеху разом з черговим електромонтером в найкоротші терміни ліквідували виникнення умовної аварії та виконали перезавантаження живлення блоку.

«Тренування дуже допомагають скоординувати дії оперативного персоналу при виникненні надзвичайних ситуацій. Дані тренування показали високий рівень підготовки персоналу – умовну аварію було оперативно ліквідовано, живлення блоку відновлено», - зазначив заступник начальника електротехнічного цеху філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» Олександр Захарчук.

Захарчук

З метою наближення умов тренування до реальних, за основу було взято реальні режими роботи ОЕС України, стан основного електрообладнання та мереж, а також наявні міждержавні перетоки.

«Сьогоднішнє протиаварійне тренування показало, що весь оперативний персонал станції діяв злагоджено, всі необхідні навички  та дії ще раз відпрацьовані», - озвучив свою оцінку після закінчення тренувань головний інженер Середньодніпровської ГЕС Олександр Кучерявий.

Середньодніпровська ГЕС

«Такі тренування важливі і проводяться для перевірки персоналу до роботи в осінньо-зимовий період, коли навантаження на енергосистему зростає і потреба в електроенергії теж. Компенсувати потужність в енергосистемі за лічені хвилини можуть тільки гідроелектростанції завдяки їх маневровості і гнучкості.  Наприклад Каховській ГЕС для набору гідроагрегатом повної потужності з моменту ввімкнення необхідно  близько двох хвилин.  Коли трапляються аварії в енергомережі, то саме ГЕС компенсують нестачу потужності та підтримують частоту мережі», - зазначив начальник зміни Каховської ГЕС Олександр Сидоренко.

Каховська ГЕС

Варто зазначити, що Укргідроенерго приділяє посилену увагу питанням підготовки співробітників, діяльність яких пов’язана з безпечним та надійним функціонуванням енергооб’єктів, організацією і здійсненням заходів цивільного захисту. На усіх станціях компанії подібні тренування проводяться регулярно, згідно із затвердженим графіком.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Гідроенергетики Кременчуцької ГЕС провели спеціальні об'єктові тренування з цивільного захисту

На Дністровській ГАЕС перевірено протипожежну готовність 

На Середньодніпровській ГЕС відбулися контрдиверсійні тренування підрозділів СБУ

Поділитися: