Все буде Україна!

Будівництво Каховської ГЕС-2 сприятиме позитивним змінам в екосистемі пониззя Дніпра

Будівництво Каховської ГЕС-2 сприятиме позитивним змінам в екосистемі пониззя Дніпра

07-06-2021
Таких висновків дійшли провідні в Україні наукові центри, які займаються з комплексними гідроекологічними та гідробіологічними дослідженнями – Інститут гідробіології НАН України та Херсонська гідробіологічна станція НАН України. На їхню думку, це відбуватиметься за рахунок посилення проточності та процесів самоочищення, що створить кращі умови для функціонування екосистем русла, заплави і заплавних водойм.

Окрім того, в практичних рекомендаціях науково-дослідних робіт цих установ, надаються наступні поради щодо майбутнього режиму попусків Каховської ГЕС та ГЕС-2: «1) збільшення витрат води (у межах нової пропускної здатності) при одночасному скороченні тривалості попусків, 2) здійснення двох попусків за добу. За таких умов, з одного боку, посилиться водообмін між елементами екосистеми і покращиться екологічна ситуація в пониззі Дніпра, з іншого - ГЕС працюватимуть на покриття пікових навантажень в енергосистем».

З урахуванням такого режиму науковці очікують наступні позитивні зміни:

  • при збільшенні витрат води у Нижній Дніпро практично не буде існувати проблеми надходження солоного клину у його русло на значну відстань. У зв’язку з цим поліпшиться якість води для питного водопостачання, а також зменшиться площа з явищами задухи у водоймах;
  • підвищення показників біологічного різноманіття та продуктивності у екосистемі пониззя Дніпра за рахунок збільшення частоти та об’ємів попусків води протягом доби;
  • поліпшення стану заплавних водойм через видалення з них надлишкової органічної речовини та мулових відкладів. Це покращить стан нерестовищ і кормової бази риб.

Практичні рекомендації щодо регламенту роботи Каховського гідровузла лягли в основу при розробці розділу «Використання водних ресурсів у виробництві електроенергії» Звіту з оцінки впливу на довкілля проєкту «Будівництва Каховської ГЕС-2». До того ж, для опису інших компонентів екосистем пониззя Дніпра, та оцінки впливу на них, були залучені Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАНУ, Український науково-дослідний інститут екологічних проблем, Національний науково-природничий музей НАНУ, Український науково-дослідний інститут водогосподарсько-екологічних проблем, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва» та інші.

Нагадаємо, що за результатами аналізу звіту з оцінки впливу на довкілля ПрАТ «Укргідроенерго» від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів 11.02.2021 р. отримало висновок з оцінки впливу на довкілля про допустимість будівництва та експлуатації Каховської ГЕС-2. При виконанні умов висновку, в тому числі екологічних умов провадження планованої діяльності, впливи на довкілля при провадженні діяльності характеризуються як екологічно допустимі.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Каховська ГЕС-2 – одна із запорук надійної роботи «зеленої» енергетики

Кіра Рудик: «Каховська ГЕС вражає сучасністю, за 20 років реконструйовано і замінено майже все обладнання!»

Каховська ГЕС – серед переможців рейтингу «Дніпровська перлина»

Поділитися: