Все буде Україна!

Частка викопного палива в енергобалансі ЄС знаходиться на найнижчому рівні з початку спостережень - звіт

Частка викопного палива в енергобалансі ЄС знаходиться на найнижчому рівні з початку спостережень - звіт

01-09-2023
У першому півріччі поточного року за рахунок викопного палива було вироблено лише 33% електроенергії в ЄС, що є найнижчим показником за всю історію спостережень, починаючи з 1990 року.

Як повідомляє Reuters, основною причиною цього стало зниження попиту, що означає, що зростання виробництва відновлюваної енергії може задовольнити більшу частку попиту на електроенергію. М'яка погода, політика скорочення споживання і високі ціни на газ та електроенергію після того, як минулого року росія скоротила поставки газу до Європи, спонукали промисловість і споживачів обмежити використання енергії.

За даними аналітичного центру Ember, попит на електроенергію в ЄС у січні-червні був на 4,6% нижчим, ніж за аналогічний період 2022 року, а енергія, вироблена за рахунок викопних видів палива, знизилася з 38% минулого року до 33% у поточному.

У 27 країнах-членах ЄС виробництво електроенергії на основі викопного палива в першому півріччі впало на 17% порівняно з першим півріччям 2022 року. Вугілля продемонструвало найбільш різке падіння.

У травні завдяки вугіллю було вироблено менше 10% електроенергії в ЄС вперше за всю історію.

Падіння генерації за рахунок газу було менш різким, оскільки країни ЄС замінили російський «блакитне паливо» альтернативними джерелами.

Виробництво чистої енергії зросло, оскільки країни продовжують встановлювати вітрові електростанції та сонячні панелі. Однак, незважаючи на те, що в січні-червні 2023 року вітрові та сонячні електростанції виробили на 23 ТВт-год більше електроенергії порівняно з аналогічним періодом минулого року, у Ember заявили, що необхідно терміново вжити заходів для інтеграції більшої кількості відновлюваних джерел енергії в електромережі.

У таких країнах, як Іспанія та Польща, сонячну енергію іноді відключали, щоб уникнути перевантаження електромереж або тому, що відключити сонячну енергію дешевше, ніж відключити електростанції, що працюють на викопному паливі.

«Існують гарячі точки перевантаження електромереж і скорочення відновлюваних джерел енергії, - каже аналітик Ember Кріс Росслоу.

«Одна з дійсно швидких речей, яку можна зробити, - це прискорити розгортання систем зберігання енергії в мережі. Такі проєкти як акумулятори можуть бути збудовані дуже швидко», - сказав він.

Виробництво електроенергії з води в січні-червні відновилося порівняно з минулорічним мінімумом, спричиненим посухою, в той час як виробництво атомної енергії було дещо нижчим у річному обчисленні.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Reuters

Поділитися: