Все буде Україна!

Дизайнерка Оксана Караванська: В житті важливо займатись тією справою, якою ти гориш

Дизайнерка Оксана Караванська: В житті важливо займатись тією справою, якою ти гориш

31-08-2023
Продовжуючи цикл відкритих мотиваційних зустрічей, у рамках Місяця присвяченого гендерної рівності та розширення прав жінок в Укргідроенерго, занурились в питання пошуку себе довжиною в життя, шлях творчих змін та перетворень, разом із однією з найвизначніших особистостей української моди, чия кар’єра насправді дуже яскрава і різноманітна, - Оксаною Караванською.

На початку зустрічі разом із спікеркою спробували спростувати твердження та в певній мірі стереотип, що мода – це світ чоловіків, що найвидатніші світові дизайнери в більшості – чоловіки, а найбільші та іменитіші будинки моди створені чоловіками. І першим цікавим фактом стало те, що український світ моди, який почав формуватися понад два десятиріччя тому, був однаково новим як для жінок, так і чоловіків, а поняття «дизайнер» - тоді взагалі не використовувалась. Мова більше йшла про художників та художниць модельєрів.

Оксана згадала про книгу Джейн Остін «Гордість і упередження», яка колись її сильно вразила, саме тим, що жінка девʼятнадцятого сторіччя була більше «предметом побуту» і щоб щось отримати, чогось досягти «свої права потрібно було відстоювати і виборювати. І це стосується кожного». Саме за цим принципом живе і працює наша гостя, чий шлях успіху, шлях створення себе як особистості, власного бренду, людини, яка вже багато років використовує моду як потужний інструмент культурної дипломатії для популяризації України в усьому світі, навіть коли це ще не було модним та популярним – надихає і укріплює у вірі, що дійсно можливо все!

«Я не планувала бути дизайнером. Я взагалі не знала такого слова. Бо  в ті часи, коли я вчилася в школі, побутувало тільки слово «художник-модельєр». І в ті слова точно не вписувалися поняття творчості та дизайну. Навіть коли я твердо вирішила вступати до Академії мистецтв, батько був категорично проти такого вибору. Мовляв, буду дипломованою швачкою в родині математиків. Проте про свій вибір, я жодного разу не пошкодувала. Адже в житті важливо займатись тією справою, якою ти гориш», - поділилась Оксана Караванська. А визнання від батька все ж таки прийшло хоч і через багато років, коли з екранів телевізора диктор повідомив, що перша леді нашої країни (на той час) була вдягнута у вбрання створене саме Оксаною.

Частину нашої зустрічі приділили питанню підтримки та балансу між професійним та особистим, улюбленою роботою, яка, як зізналася спікерка, є ще й найбільшим хобі, та сім’єю. І в цьому питанні важливу роль відіграв і продовжує відігравати чоловік Оксани Караванської, який підтримав дружину на обраному шляху, став надійним союзником та опорою і партнером у вихованні дітей.  Хоча з одного боку, коли діти були маленькими було легше рухатись вперед завдяки надійному тилу, але з іншого - жінка зараз шкодує, що саме в цей період її спілкування з дітьми було недостатнім і хотілося б, щоб його було більше. І це знову ж таки, за словами дизайнерки, відсилає нас до відповіді на запитання чому найвідомішими іменами світу моди є чоловічі імена, адже навіть самі успішні жінки, в якийсь момент своє кар’єри мали зупинитись, втратити швидкість та вийти з творчого потоку через вагітність, пологи, потребу піклуватися про дітей, питання сім’ї та інші ситуації і стани, які впливають на життя і долю саме жінки. У питаннях виховання дітей Оксана дотримується правила - не заважати та не давати поради особливо там, де про це не просять. Вона дає можливість обирати свій шлях, підтримує і поважає їх власний вибір і досягнення.

Але не тільки особисті процеси мали вплив на професійну діяльність Оксани Караванської. Повномасштабна війна, події та особливо гострі переживання перших місяців наче наклали для неї табу на моду, але з часом, з метою забезпечити роботою свою команду, творча діяльність почала відновлюватись та поступово принесла свої плоди у вигляді готової, хоч і не запланованої колекції, а оскільки «одяг не має висіти на вішачках, його мають носити», було прийнято рішення про показ нової колекції бренду Oksana Karavanska «Вишиванка-Couture Третього тисячоліття» у дзеркальній залі Львівської опери в січні 2023 року.

«Музи не можуть мовчати в часи війни» - говорить спікера, адже «найкраще на життя надихає саме життя!»

І на завершення зустрічі, на запитання, як надихнути і закохати в свою справу, дизайнерка відповіла: «Закохати в будь-яку справу, можна лише своїм прикладом постійно працюючи над собою, розширюючи власний кругозір та постійно вчитись».

Історія Оксани Караванської надихає та захоплює. Проте водночас вона підтверджує, що успіх – явище не випадкове. Він не є синонімом удачі, адже йому передують любов до своєї справи, непересічні ідеї, постійна робота над собою та іноді недоспані ночі, але це того варте!

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: