Все буде Україна!

Енергетичні династії Дніпровської ГЕС

Енергетичні династії Дніпровської ГЕС

05-01-2022
Місія енергетиків – виробляти для людей електроенергію, нести світло та тепло в кожний дім, забезпечуючи комфорт. В компанії Укргідроенерго є чимало трудових династій, що працюють на розвиток гідроенергетики України. Сьогодні розповімо про дві родини, чиє життя неподільно пов’язане з Дніпровською ГЕС.

У трудових династіях професійні знання, особливості та специфіка певної професії передаються від батьків дітям та засвоюються з дитинства. Це дозволяє від покоління до покоління розвивати та поглиблювати професійні навички і відточувати майстерність.

Трудова династія родини Кукурудз

Енергетична історія сім'ї Кукурудз почалася з Олександра Федоровича Кукурудзи, який прийшов працювати на Дніпровську ГЕС у 1950 році. Будучи електрослюсарем, Олександр Федорович виконував слюсарні роботи у процесі експлуатації та ремонту електричних конструкцій та обладнання, пропрацювавши на станції 27 років.

Його справу продовжили діти: син, заслужений енергетик України Володимир Кукурудза, який працює електрослюсарем цеху комп'ютерних технологій, та донька – Алла Шарай, що пропрацювала 38 років електрослюсарем електротехнічного цеху. Алла Олександрівна нагороджена Орденом Трудової Слави та грамотою Верховної Ради України за сумлінне виконання своїх обов’язків.

Укргідроенерго, ГЕС
Сергій Кукурудза, електрослюсар машинного цеху ДніпроГЕС

Але на цьому історія не зупиняється, адже вибір на користь ДніпроГЕС зробили також онук та правнуки Кукурудзи: онук – Сергій Кукурудза працює електрослюсарем машинного цеху, правнук Максим Савченко обіймає посаду начальника зміни електротехнічного цеху, а правнучка Марія Савченко починала кар'єру у 2008 році в гідротехнічному цеху.  

«Протягом довгих років наша сім'я працює на Дніпровській ГЕС. Я пишаюся тим, що продовжую трудову династію енергетиків. Відчуваю важливість професії, адже наша станція дає електроенергію для людей», – говорить Максим Савченко.

Трудова династія родини Бондяшевих

Глава сім’ї – Бондяшев Валентин Володимирович прийшов на ДніпроГЕС у 1953 році: спочатку працював стажером, згодом – старшим майстром, потім – старшим інженером. Та завдяки працелюбності та проявленим організаторським здібностям, Валентин Володимирович обійняв посаду начальника електричного цеху. Тут, на ДніпроГЕС, він познайомився і зі своєю дружиною Оленою, що в той час працювала організатором екскурсій на станцію, а з 1983 по 1998 трудилася на посаді електромонтера в електричному цеху.

Усі три сини, що народилися у сім’ї гідроенергетиків Бондяшевих, також пішли працювати на Дніпровську ГЕС – Володимир, Іван та Сергій.

Володимир у 1979 році почав кар’єру з посади електромонтера, а наразі працює інженером цеху комп’ютерних технологій.

Укргідроенерго, ГЕС
Катерина Бондяшева, секретар директора
Дніпровської ГЕС

«Я вважаю, що кожна людина – митець своєї професії. Я люблю свою роботу та намагаюсь виконувати її високопрофесійно», – говорить він.

Глибоко пізнати ДніпроГЕС пощастило й Івану, який з 1976 року працював електрослюсарем, слюсарем і, згодом, інженером виробничо-технічного сектору. З 2008 року він обіймає посаду заступника начальника сектору.

Сергій працював на ДніпроГЕС інженером цеху комп’ютерних технологій, а останні 5 років трудиться інженером І категорії.

«Людям під силу все, коли ними керують добрі наміри. Я люблю свою роботу, бо енергетика – це перспективна галузь, що стрімко розвивається. Ми завжди навчаємось чомусь новому, переймаємо гідроенергетичний досвід інших країн. Тут цікаво!», – розповідає Сергій Валентинович.

Разом з синами Бондяшевих на станції працюють і їхні дружини. Але справжнім продовжувачем династії є наймолодша із родини – онука Катерина, яка працює секретарем директора станції.

«Працювати на посаді секретаря – це велика відповідальність. Але й надзвичайно цікаво, адже щодня перебуваєш у контакті з неймовірними людьми», – ділиться Катерина.

На ДніпроГЕС працюють фахівці, які знають і люблять свою професію. Люди з активною життєвою позицією та бажанням зробити свій внесок у розвиток підприємства та гідроенергетики України. Спадкоємність поколінь та принципи, закладені першими енергетиками, викликають повагу у молодих працівників та надихають їх. Колектив легендарного ДніпроГЕС зберігає вірність традиціям, пишається минулим та з оптимізмом дивиться в майбутнє.

Головне фото: Володимир Бондяшев, інженер цеху комп’ютерних технологій.

Пресслужба Дніпровської ГЕС

Читайте також:

Енергетика – жіночого роду. Історії фахівчинь Каховської ГЕС

Олександр Матанцев: «Приємно розуміти, що кожен електроприлад, починаючи зі звичайної лампочки, працює завдяки твоїй роботі»

Науково-технічна рада Укргідроенерго розглянула питання реконструкції автодорожнього переїзду через греблю ДніпроГЕС

Поділитися: