Все буде Україна!

Майже сторіччя в гідроенергетиці

Майже сторіччя в гідроенергетиці

19-09-2023
Ми продовжуємо цикл публікацій на тему «Трудові династії гідроенергетиків». Сьогодні розповімо про фахівчиню, життя якої тісно пов'язане з гідроенергетикою ще з дитинства. Знайомтесь, економіст з планування відділу економіки Кременчуцької гідроелектростанції Світлана Закордонець.

Батька нашої героїні  Володимир Тимофійович Закордонець проклав  родинну стежину в гідроенергетику.

«Я вдячна батькові за ті хвилини щирих розмов, коли переді мною він розкривав і показував всю велич рідного підприємства. Слухаючи його розповіді, я дедалі більше переконувалась, що на станції працюють грамотні і інтелектуальні професіонали. Та й колектив був згуртований і дружній. Як то кажуть, один за всіх і всі за одного», - розповідає Світлана Володимирівна.

Володимир Тимофійович Закордонець 35 років свого життя віддав Кременчуцькій ГЕС. Його трудова діяльність на станції розпочалась у 1959 році. Він був в строю першобудівельників, які розбудовувавали українську гідроенергетику. Спочатку Володимир Тимофійович працював електромонтером, згодом  - майстром, потім – старшим майстром. Завдяки працелюбності, відданості професії, організаторським здібностям Володимира Закордонця призначили на посаду начальника електротехнічного цеху.

«Батько дуже багато працював, у нього майже не було вихідних. Його дозвілля було зайняте пошуком нових ідей задля покращення умов виробництва, а раціоналізаторські пропозиції знаходили своє відображення у розвитку галузі. І він так творчо діливсь своїми думками про гідроелектростанцію, що вже в шкільні роки я потайки мріяла про свою майбутню діяльність у колективі гідроенергетиків», - ділиться спогадами Світлана Закордонець.

Таємна любов до гідроенергетики та мрії молодої жінки здійснились. У 1992 році молодий інженер прийшла працювати на станцію у планово-економічний відділ. Велике бажання самовдосконалюватись допомогли Світлані Володимирівні опанувати нове направлення в професії. Згодом вона, без відриву від виробництва, отримує економічний фах з планування.

Продовжуючи виробничі традиції енергетичної родини, економіст з планування Світлана Закордонець, окрім усього іншого, виконує розрахунки з ремонтних робіт обладнання, будівель та споруд станції, розробляє проєкти цін на роботи та послуги, які пов'язані з виробництвом та виконує багато інших функцій, пов'язаних з економікою планування.

«Вона в роботі точна копія свого знаменитого батька. Така ж ініціативна, коректна, доброзичлива. Світлана Володимирівна принципова у роботі і справедлива у відносинах з колегами», - говорять співробітники про свою колегу.

Любов до енергетичної галузі розділив і чоловік пані Світлани - Леонід Григорович. Протягом 25 років він, електрослюсар з ремонту устаткування розподільних пристроїв електротехнічного цеху станції, докладав максимум зусиль для забезпечення надійної експлуатації обладнання і функціонування важливих для України електричних мереж. Нині Леонід Григорович на заслуженому відпочинку, але цікавиться енергетичними новинами і новинками, спілкується з колишніми колегами, дає слушні поради.

Сумарна цифра трудової діяльності  династії  Закордонців на Кременчуцькій ГЕС складає  91 рік. Майже сторіччя  ця українська родина несе світло в кожний дім та виробляє для людей електроенергію, забезпечуючи їм комфорт та затишок. 

Спадкоємність гідроенергетичних поколінь викликають повагу у молодих працівників та спонукають їх гідно продовжувати виробничі традиції задля подальшого розвитку гідроенергетики України.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Поділитися: