Все буде Україна!

Міненерго активізує зусилля для боротьби з порушниками на ринку електроенергії

Міненерго активізує зусилля для боротьби з порушниками на ринку електроенергії

13-07-2021
За порушення умов двосторонніх договорів купівлі-продажу електроенергії недобросовісних покупців тимчасово не допускатимуть до наступних електронних аукціонів на Українській енергетичній біржі (УЕБ).

Як повідомляє  Міністерство енергетики України, відповідне рішення прийнято аукціонним комітетом з продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

Згідно з нововведеннями, продавець електроенергії має право ініціювати внесення до «чорного списку» покупця, який порушив взяті на себе зобов’язання за двостороннім договором купівлі-продажу електроенергії. Для цього продавець має подати обґрунтовану заяву до організатора аукціонів – Української енергетичної біржі.

«Сьогодні ми ухвалили рішення, що обмежить махінації і спонукає учасників ринку не вдаватися до маніпуляцій, а діяти за чесними правилами. Це рішення тимчасове, до 1 вересня, але воно допоможе найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії», - зазначив під час засідання перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

Критеріями для внесення покупців електроенергії до «чорного списку» є нереєстрація в системі управління ринками куплених обсягів електроенергії, відсутність своєчасної оплати з боку покупця та розірвання договору покупцем в односторонньому порядку. Як наслідок, недобросовісні покупці можуть бути позбавлені можливості брати участь у аукціонах з продажу електроенергії упродовж півроку.

Фахівці найбільшої гідрогенеруючої компанії країни - Укргідроенерго, які брали участь у засіданні аукціонного комітету, підтримали рішення Міністерства щодо обмеження доступу систематичних порушників на ринку електроенергії до торгів на аукціонах за двосторонніми договорами.

«Аукціонний комітет Міністерства прийняв оперативне та зважене рішення у ситуації, що склалася на ринку. Попри те, що торговельна політика Укргідроенерго мінімізує ризики некоректних дій з боку покупців електроенергії, переконаний, що мають існувати додаткові фактори стримування. Маю надію, що трейдери стануть більш добросовісно підходити до роботи з генеруючими підприємствами.  З приходом до Міністерства нової команди робота активізувалась, ми знаходимося у постійному діалозі та обмінюємось інформацією», - прокоментував заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький.

До 1 вересня Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку має напрацювати зміни для системного рішення, що буде закріплено відповідною постановою Кабміну. Це рішення має встановити постійні правила, які запобігатимуть проявам неринкової поведінки учасників ринку електроенергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Підсумки роботи ринку електроенергії: досягнення та недоліки 

Як врегулювати кризові ситуації на ринку? – Виробники електроенергії шукають способи системного вирішення проблеми 

Перспективи роботи Укргідроенерго на ринку електроенергії: які можливості відкриває підвищення price cap для товариства?

Поділитися: