Все буде Україна!

Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії та Міжнародна асоціація гідроенергетики підписали угоду про партнерство задля розвитку сталої гідроенергетики

Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії та Міжнародна асоціація гідроенергетики підписали угоду про партнерство задля розвитку сталої гідроенергетики

11-02-2021
3 лютого 2021 року Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA) та Міжнародна асоціація гідроенергетики (IHA) на знак визнання спільних цілей щодо збільшення рівня використання енергії з відновлюваних джерел енергії підписали офіційну угоду про партнерство.

Гідроенергетика генерує більше половини всієї відновлюваної енергії. Окрім того, у світі близько 2 млн людей безпосередньо зайняті у сфері гідроенергетики.

Як зазначає Міжнародна асоціація гідроенергетики, угода про партнерство визначає спільні амбітні цілі IRENA та IHA щодо прискорення розвитку та фінансування сталої гідроенергетики.

Так, співпраця включатиме майбутні політичні та ринкові ініціативи, спрямовані на визнання гідроенергетики як постачальника чистих та гнучких послуг, які вона надає енергетичній системі. Окрім того, партнерство сприятиме державно-приватному діалогу задля розвитку сталої гідроенергетики та посилюватиме міжнародне співробітництво у цій галузі.

«Відповідно до Глобального прогнозу відновлюваних джерел енергії IRENA до 2050 року задля досягнення міжнародних цілей у боротьбі зі зміною клімату відповідно до Паризької угоди необхідно додатково ввести 850 ГВт гідроенергетичних потужностей. Саме тому існує нагальна потреба у розвитку сталої гідроенергетики. Криза, викликана пандемією Covid-19, без сумніву, показала унікальну гнучкість та стійкість гідроенергетики у порівняні з іншими джерелами енергії. IRENA завжди вважала гідроенергетику важливим та центральним елементом енергетичного комплексу відновлюваних джерел енергії», - підкреслив генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера.

Визнаючи важливу роль гідроенергетики у переході на чисту енергію, нещодавно IRENA рекомендувала до 2030 року збільшити щорічні інвестиції в гідроенергетику з 22 млрд до 55 млрд американських доларів.

«IRENA є провідною організацією з розвитку відновлюваної енергетики. Важливо, що вона визнала значну роль, яку відіграватиме гідроенергетика для виконання зобов'язань щодо кліматичних змін, викладених у Паризькій угоді та Цілях сталого розвитку. Гідроенергетика і надалі буде відігравати важливу роль в енергетичній системі, адже гнучкість та накопичувальна здатність гідроелектростанцій є дуже важливими для доповнення змінних відновлюваних джерел енергії, таких як вітряна та сонячна. Тож гідроенергетика сприяє збільшенню частки змінної відновлюваної енергії в майбутніх енергетичних системах», - зазначив виконавчий директор IHA Едді Річ.

Метою партнерства є розробка та обмін знаннями, даними та найкращими практиками у галузі гідроенергетики. Окрім того, в рамках угоди, IRENA приєднається та відіграватиме провідну роль у новому Міжнародному форумі IHA з питань розвитку гідроакумулюючих станцій, який створений у партнерстві з Департаментом енергетики США. Метою Форуму є формування та посилення ролі гідроакумулюючих станцій в енергетичних системах майбутнього, адже вони завдяки своїм накопичувальним резервуарам забезпечують незрівнянну експлуатаційну гнучкість та негайно реагують на коливання попиту на електроенергію, що є ідеальним доповненням до сучасних енергосистем.

Партнерство між IRENA та IHA ґрунтується на ще одній нещодавній ініціативі IRENA –  Рамковій програмі з гідроенергетики, направленій на вирішення нагальних проблем та використання потенційних можливостей задля розвитку гідроенергетики.

Нагадаємо, у 2018 році Україна стала повноправним членом Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії. Так, Україна має доступ до бази знань щодо розвитку відновлювальної енергетики, найкращого світового досвіду впровадження відновлювальних джерел енергії, а також має можливість брати участь в спеціалізованих дослідженнях, які проводяться IRENA, спрямованих на пошук ефективних шляхів зменшення залежності країн світу від викопних джерел енергії.

Варто підкреслити, що Укргідроенерго вважає використання додаткових відновлюваних джерел енергії важливим аспектом своєї діяльності. Так, компанія веде розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва сонячних електростанцій на території каскаду Київських ГЕС і ГАЕС, а також на території каскаду Дністровських ГЕС і ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС та Середньодніпровській ГЕС. Загалом будівництво сонячних станцій сприятиме зменшенню витрат на технічне обслуговування та продовження терміну експлуатації ГЕС, підтримці приєднання до європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) та підтримці інтеграції відновлюваних джерел енергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

IRENA закликає пришвидшити перехід на відновлювані джерела енергії: гідроенергетика є основою цього переходу 

Тасманія повністю перейшла на відновлювані джерела енергії: гідроенергетика становить найбільшу частку 

Міжнародне енергетичне агентство: гідроенергетика матиме найбільшу цінність для енергосистем

 

Поділитися: