Все буде Україна!

Тасманія повністю перейшла на відновлювані джерела енергії: гідроенергетика становить найбільшу частку

Тасманія повністю перейшла на відновлювані джерела енергії: гідроенергетика становить найбільшу частку

02-12-2020
15:25
Тасманійський уряд заявив, що Тасманія стала першим австралійським штатом і однією із небагатьох юрисдикцій в усьому світі, який може повністю забезпечувати себе електроенергією, виробленою відновлюваними джерелами енергії.

За словами міністра енергетики Тасманії Гая Барнетта, штат завдяки енергетичній політиці, направленій на реалізацію потенціалу відновлюваних джерел енергії, став повністю самодостатнім. Так, гідроенергетика та вітрові станції 100% покривають необхідний обсяг електроенергії. Це робить Тасманію привабливою для інвестицій в енергетичній галузі, що зі свого боку створює додаткові робочі місця.

Саме гідроенергетичні ресурси Тасманії, яка вже давно є одним із найбільш екологічно чистих джерел електроенергії в Австралії, забезпечують основну частину штату необхідною електроенергією. Цікаво, що в Тасманії перша в південній півкулі гідроелектростанція «Дак Річ» («Duck Reach»), яка знаходиться в Лонсестоні, з’явилася ще в 1895 році.

Варто зазначити, що Тасманія сильно залежала від імпорту викопного палива для виробництва електроенергії. Проте з ростом останнім часом вітрових потужностей штат зменшив цю залежність і наразі може повністю задовольнити свої потреби за допомогою відновлюваних джерел енергії.

Керівник Ради з чистої енергії Кейн Торнтон заявив, що успіх було досягнуто завдяки чіткій та вдалій політиці уряду штату, яка сприяла розробці нових проєктів. За його словами, Тасманія значно просунулася вперед у переході на чисті джерела енергії, а енергетичний комплекс Австралії зазнав значних позитивних змін в цілому. Уряд Тасманії і надалі продовжуватиме підтримувати розширення потенціалу відновлюваної енергетики, оскільки штат планує збільшити свою роль постачальника чистої енергії як для материкової частини Австралії, так і на міжнародні експортні ринки.

Загалом Тасманія задля досягнення загальносвітової мети планує до 2040 року на 200% перейти на відновлювані джерела енергії, а завдяки гідроенергетиці штат до 2022 року зможе наблизитися до цілі. Так, уряд продовжує розвивати проєкти «Батарея нації» (Battery of the Nation) та «Марінус Лінк» (Marinus Link), які дозволять зробити Тасманію лідером генерації енергії за допомогою поновлюваних джерел енергії.

Варто підкреслити, що акумулювання гідроенергії є важливим компонентом для сучасних і майбутніх систем чистої енергії. Значне збільшення кількості ВДЕ, таких як вітрова та сонячна енергії, разом з їх заміщенням звичайних генераторів, збільшило тиск на енергосистеми і підкреслило потребу в акумульованій енергії ГАЕС.

Зі свого боку Укргідроенерго здійснює експлуатацію шести агрегатів Київської ГАЕС потужністю  235,5 МВт в генераторному режимі і 135 МВт в насосному та трьох гідроагрегатів Дністровської ГАЕС потужністю 324 МВт кожний. Аналіз роботи в 2014 році введених в експлуатацію двох гідроагрегатів Дністровської ГАЕС показав загальнодержавний ефект в тому, що зменшується потреба в кількості пусків енергоблоків ТЕС для добового регулювання в енергосистемі. Ці пуски відбуваються в піковий період, тобто коли необхідна велика потужність протягом лише кількох годин на добу. Такі пуски теплових електростанцій здійснюються на імпортованому природному газі, а їх робота здійснюється на вугіллі, в тому числі дефіцитному антрациті, який фактично також імпортується, починаючи з 2014 року.

Водночас розрахунки ефективності будівництва Канівської ГАЕС показують щорічну економію 557 тис. тонн вугілля та 125 млн м³ природного газу, як додатковий системний ефект. А зменшення викидів газів за рахунок заміщення теплових електростанцій ГАЕС буде становити СО2 (вуглецевий газ, діоксид вуглецю) – 1 265 тис. т, NOx (оксид азоту) – 3,8 тис. т, SO2 (діоксид сірки) – 14,7 тис. т та пилу – 4,6 тис. т.

Отже, будівництво ГАЕС – вагомий внесок у зменшення імпорту природного газу та вугілля із сусідніх країн та державницький крок щодо забезпечення енергетичної незалежності України.

За матеріалами: Renew Economy

Фото: Gordon dam; tripadvisor.com

Читайте також: 

Як гідроенергетика допомагає зменшити наслідки кліматичних змін

Чому розвиток зеленої енергетики світу неможливий без розбудови гідроенергетики?

IRENA: гідроенергетика відіграватиме вирішальне значення для декарбонізації економіки

 

Поділитися: