Все буде Україна!

На засіданні Антикризового енергетичного штабу обговорено проблемні питання функціонування електроенергетичного комплексу України

На засіданні Антикризового енергетичного штабу обговорено проблемні питання функціонування електроенергетичного комплексу України

24-02-2021
Заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький взяв участь у онлайн засіданні Антикризового енергетичного штабу під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Серед питань порядку денного - План заходів з реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, а також проблемні питання функціонування електроенергетичного комплексу України.

Як повідомляє Урядовий портал, під час засідання Прем’єр-міністр наголосив на тому, що для забезпечення стабільної роботи підприємств теплопостачання в поточному й наступному опалювальних сезонах необхідно працювати згідно із затвердженим планом, аби визначити суми заборгованості цих підприємств перед операторами газорозподільчих систем та визначити шляхи їх покриття.

«Варто розглянути можливість запровадження річного продукту вартості газу для ТКЕ та для громадян, або іншого ефективного механізму. Для цього потрібно, щоб профільні робочі групи напрацювали правильні рішення», — зазначив Глава Уряду.

Говорячи про проходження підприємствами енергетики осінньо-зимового періоду, в. о. Міністра енергетики України Юрій Вітренко наголосив на тому, що галузь успішно впоралась з викликами й пройшла найбільш критичний відрізок без обмежень електроспоживання для населення та промислових споживачів. У подальшому введення подібних обмежень також не передбачається.

«Труднощі проходження осінньо-зимового періоду для ОЕС України були пов’язані з високим рівнем аварійності на блоках ТЕС і неоптимальною ремонтною кампанією атомних енергоблоків. І це при тому, що ми увійшли в зимовий період з рекордними за останні сім років запасами вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ – близько 3 млн тон. Втім з листопада спостерігалося спрацювання вугілля на складах. Серед причин – збільшення попиту на електричну енергію в листопаді-грудні на 1,8 млрд КВт-год. Паралельно зменшився виробіток електроенергії сонячною генерацією. Цей дефіцит задовольнявся спрацюванням вугілля. Тим не менш, Міненерго з генеруючими компаніями було вжито ряд заходів, які у підсумку дозволили пройти зимовий максимум навантажень без негативних наслідків для споживачів», – зазначив під час засідання Антикризового енергетичного штабу в. о. Міністра енергетики Юрій Вітренко.

За словами урядовця, наразі вдалося стабілізувати ситуацію з постачанням вугілля на склади генеруючих підприємств.

«У лютому середньодобові обсяги постачання вугілля на склади ТЕС і ТЕЦ досягли позначки у 58,3 тисячі тон на добу. На даний момент запаси вугілля складають 313 тисяч тон, при цьому налагоджено значні  обсяги постачання», - наголосив Юрій Вітренко.

Під час засідання Антикризового енергетичного штабу в. о. Міністра енергетики також зупинився на пріоритетних кроках відомства щодо забезпечення сталої роботи ринку електричної енергії на середньострокову перспективу.

«Ми пропонуємо перенести тягар боргів щодо зеленої енергетики з тарифу на передачу НЕК «Укренерго» на державний бюджет. Це дозволить вивільнити понад 40 млрд грн коштів щорічно, які доцільно спрямувати на погашення заборгованості попередніх періодів. Водночас для збалансування бюджету пропонується суттєво збільшити податок на викиди вуглецю. За нашими розрахунками при встановленні податку на рівні 10 євро за тону, доходи до бюджету перевищать податки на зелену енергетику», - зазначив в. о. Міністра енергетики.

Як повідомлялося раніше, в умовах значного зниження середньодобової температури повітря балансування енергосистеми та дотримання її операційної безпеки у пікові години споживання здійснюється за рахунок збільшення генерації ГЕС та ГАЕС.

Нагадаємо, через аварійне відключення Запорізької ТЕС на початку лютого поточного року завдяки Укргідроенерго вдалося уникнути відключень в енергосистемі.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів 

Будівництво нових гідрогенеруючих потужностей – серед пріоритетних проєктів Уряду 

Кабмін прийняв рішення про перепідпорядкування Укргідроенерго

 

 

Фотогалерея

Поділитися: