Все буде Україна!

Нацбанк випустив пам’ятну монету із зображенням ДніпроГЕС

Нацбанк випустив пам’ятну монету із зображенням ДніпроГЕС

29-09-2020
Сьогодні, 29 вересня 2020 року, Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету «Славетне місто Запоріжжя», на якій зображена гребля ДніпроГЕС.

До дня міста Запоріжжя, що у 2020 році припадає на 3 жовтня, випущена монета в серії, присвяченій стародавнім містам України. На її аверсі зображені малий Державний герб України та герб Запоріжжя, споруди легендарного острова Хортиця на фоні річки Дніпро та план Олександрівської фортеці. Реверс прикрашають абрис козацького профілю, зображення історичної та сучасних будівель міста, церкви Святого Миколая та греблі знаменитої Дніпровської ГЕС, побудованої у 1927—1932 роках.

Проведене в рекордно короткі строки будівництво первістка української енергетики мало велике значення для розвитку металургійної промисловості, машинобудування та сільського господарства східної та південної України. Спорудження ДніпроГЕС розпочалось у березні 1927 року та вирішувало декілька проблем Придніпров′я: по-перше, створювався потужний промислово-енергетичний центр, по-друге – завдяки греблі ГЕС, що підняла рівень води у річці Дніпро на 37,8 м – утворилась можливість судноплавства від Чорного моря до Києва та вище.

Монета з нейзильберу має номінал 5 гривень та діаметр 35 мм. Тираж – 35 тис., гурт – рифлений, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед.

Нагадаємо, що 2 жовтня 2002 року Нацбанк випустив ювілейну монету «70-річчя Дніпровської ГЕС», присвячену 70-річчю введення в експлуатацію першої і найбільшої гідроелектростанції Дніпровського каскаду.

Укргідроенерго, ГЕС, Дніпровська ГЕС

Довідка: Встановлена потужність ДніпроГЕС на початок 2020 року складає 1553,8 МВт. Дніпровська ГЕС складається з двох електростанцій: Дніпровської ГЕС-1 та Дніпровської ГЕС-2, які утворюють єдиний комплекс гідротехнічних споруд, розташованих під однією греблею. На Дніпровській ГЕС-1 встановлені 10 гідроагрегатів з турбінами радіально-осьового типу. На Дніпровській ГЕС-2 встановлені 8 гідроагрегатів: 5 – з турбінами поворотно-лопатевого типу, 3 – з пропелерними турбінами.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

ДніпроГЕС: нові перспективи легенди української енергетики

Масштабна реконструкція дасть можливість продовжити термін експлуатації ДніпроГЕС на 50 років

8 дивовижних ГЕС світу

Поділитися: