Все буде Україна!

Олександр Круш: Нuman-centered - основа філософії бізнесу Укргідроенерго

Олександр Круш: Нuman-centered - основа філософії бізнесу Укргідроенерго

06-04-2020
Найбільша гідрогенеруюча компанія країни - Укргідроенерго у роботі керується тим, що однією з умов сталого розвитку бізнесу є дотримання принципів соціальної відповідальності. Виходячи з цього, компанія вбачає своє завдання не лише у виробництві екологічно чистої енергії для покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності мережі, а також мобільного аварійного резерву у Об’єднаній енергосистемі країни, а й у соціальній підтримці, зростанні добробуту суспільства в цілому та підвищенні рівня життя своїх співробітників зокрема.

Про соціальну місію компанії, розвиток кадрового потенціалу та програми, які реалізуються на підприємстві, розповів заступник генерального директора Укргідроенерго з адміністративного управління, забезпечення та управління персоналом Олександр Круш.

- Олександре Григоровичу, розпочати б хотілося з питання, яким нині занепокоєний кожен українець. Як підприємство працює в умовах пандемії  Сovіd-19 та які заходи вживаються, аби запобігти поширенню небезпечної інфекції?

- Звісно, розповсюдження Сovіd-19 вплинуло на роботу компанії, втім Укргідроенерго продовжує виконувати взяті на себе зобов’язання з забезпечення енергосистеми країни маневровими потужностями та мобільним аварійним резервом.

Ще до введення на офіційному рівні заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції в компанії ми прийняли низку попереджувальних заходів з недопущення розповсюдження вірусу.

В компанії створено оперативний штаб з організації та впровадження заходів щодо запобігання поширення небезпечного інфекційного захворювання.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та постанови Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» з 13 березня на території  компанії введено обмежувальні заходи. Зокрема, фахівцями відповідних служб постійно проводиться температурний скринінг співробітникам підприємства при вході та на виході з території. Відповідальних за скринінг температури тіла співробітників забезпечено засобами безконтактного вимірювання температури тіла й проведено інструктаж щодо їх використання. В першу чергу, це співробітники відомчої воєнізованої охорони та оперативної служби.  Також їм надано засоби індивідуального захисту та дезінфекційні препарати. Компанія прагне максимально забезпечити усіх співробітників засобами захисту, на це спрямовуються усі зусилля.  Поступово ми допомагаємо усім філіям в цьому питанні.

Гідроенергетики, які мають ознаки захворювань, такі як підвищена температура, кашель, нежить,  ускладнене дихання, не допускаються до роботи, відправляються додому, або до медичного закладу. Їм надаються  рекомендації звернутися за допомогою до сімейного лікаря та у повній мірі використати можливості страхової компанії (співробітникам, які мають страховий поліс).

Дбаючи про безпеку своїх співробітників, ми вже закупили 5 тисяч літрів дезінфекційних засобів та 20 тисяч медичних масок, якими забезпечимо усі філії Товариства.

У приміщеннях апарату управління та на станціях компанії посилено санітарний режим.  Регулярно проводиться вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів, а також обробка поверхонь антисептичними засобами.

В компанії скасовано усі масові заходи. У відрядження співробітники можуть їздити лише у випадку крайньої виробничої необхідності. Збори, наради та зустрічі проводяться в режимі онлайн. Співробітників, не задіяних у охороні, або у виробничому процесі, на період карантину переведено на дистанційний режим роботи.

Гідроенергетики,  які обслуговують об’єкти критичної інфраструктури, регулярно інформуються про ознаки та симптоми захворювання, які може викликати коронавірус. На усіх філіях підприємства введено масочний режим.

Керівництво Укргідроенерго слідкує за ситуацією та вживає усіх  необхідних заходів для захисту своїх співробітників, забезпечення стабільної роботи компанії в умовах пандемії.

- Більшість українських компаній під соціальною відповідальністю розуміють, насамперед екологічну відповідальність. Що для Укргідроенерго означає поняття «соціальна відповідальність»?

- Соціальна відповідальність є невід’ємною частиною діяльності Укргідроенерго. Це важлива складова всього, що робить компанія, починаючи з генерації  та закінчуючи контролем впливу діяльності на навколишнє середовище. Це, в першу чергу, системний і довгостроковий підхід до реалізації проєктів, спрямованих на якісні зміни життя як співробітників компанії, так і населення, яке мешкає в регіонах присутності Укргідроенерго.  

- Які соціальні програми реалізуються в компанії?

- В Товаристві реалізується низка програм  соціального спрямування. Компанія дбає про суспільство, турбується про майбутні покоління, піклується про соціальний захист своїх співробітників та робить усе можливе для успіху й процвітання України.

Однією з пріоритетних програм компанії є «Трансфер європейских технологій в гідроенергетику України», метою якої є залучення передового світового досвіду з управління проєктами у сфері гідроенергетики, обмін технологіями, реалізація екологічних проєктів. Укргідроенерго завжди реагує на вимоги часу, тож основні  завдання в рамках програми - підвищення кваліфікації українських гідроенергетиків, здобуття ними практичного досвіду, отриманого в компаніях світового рівня, опанування інновацій у сфері гідроенергетики та застосування їх на практиці. В рамках програми планується створення в компанії науково-практичного центру з метою трансферу європейських технологій  для розробки проєктів ГЕС та ГАЕС відповідно до світових стандартів.

В рамках реалізації програми Укргідроенерго активно співпрацює з багатьма компаніями світового рівня, зокрема з ANDRITZ HYDRO - одним з провідних світових постачальників електромеханічного обладнання для гідроелектростанцій. Українські гідроенергетики неодноразово відвідували виробничі потужності інжинірингової компанії та об’єкти, на яких експлуатується її обладнання з метою вивчення  досвіду світового постачальника енергетичного обладнання для будівництва та експлуатації енергетичних об'єктів в Україні. В рамках програми також планується організувати навчання українських фахівців-гідроенергетиків у спеціальному навчальному центрі з турбінного обладнання у м. Равенсбург (Німеччина), навчальному центрі з генераторів у м. Вайц (Австрія), навчальному центрі з автоматизації у  Відні (Австрія).

Хочу нагадати, що компанія ANDRITZ HYDRO проводить комплексну реконструкцію трьох гідроагрегатів на ДніпроГЕС – найстаршій українській гідроелектростанції. 

- Які пріоритетні напрямки у стратегії  управління персоналом компанії?  

- Варто зазначити, що навчання та постійне підвищення кваліфікаційного рівня працівників компанії – один з пріоритетів Укргідроенерго, який реалізується в рамках програми «Навчання і розвиток працівників». Персонал – найважливіший ресурс Товариства, тож Укргідроенерго піклується про забезпеченість  висококваліфікованими кадрами, які відповідають не лише вимогам сьогодення, а й викликам завтрашнього дня.

Фахівці та керівники підрозділів компанії регулярно проходять навчання на тренінгах, семінарах та курсах. Підвищення кваліфікації, зокрема, відбувається у таких закладах, як Центр підвищення кваліфікації керівників й спеціалістів Мінекоенерго, Навчально-методичний комплекс «Інститут післядипломної освіти» НТУУ «Київського політехнічного інституту», ТОВ «Технічний комітет Спецмонтаж», ОСП «Укрексперт», Держгірпромнагляд України, НТУ «Харківський політехнічний інститут, Інститут післядипломної освіти Національного університету водного господарства та природокористування, Головна державна інспекція безпеки судноплавства та багатьох інших.

Торік за рахунок компанії підвищили кваліфікацію 710 співробітників Укргідроенерго, в тому числі безпосередньо на виробництві – 125 осіб, у навчальних закладах різних рівнів акредитації -  585 гідроенергетиків.

Керівництво компанії вживає усіх заходів для підвищення рівня компетенцій керівників, зарахованих до кадрового резерву та спеціалістів, які безпосередньо беруть участь у обслуговуванні та експлуатації обладнання ГЕС і ГАЕС. Торік первинну професійну підготовку та перепідготовку пройшли 56 співробітників Укргідроенерго, в тому числі безпосередньо на виробництві – 42 особи, у навчальних закладах різних типів за договорами – 14 осіб.

На сьогодні за рахунок коштів компанії  без відриву від виробництва навчаються у вишах 12 працівників Укргідроенерго.

Варто зазначити, що торік на навчання гідроенергетиків та підвищення їх кваліфікації компанією було витрачено 2 млн 715 тис грн, що майже вдвічі більше, ніж у 2018 році.

- Яку мотивацію використовує компанія для залучення кваліфікованих працівників? Що включає соцпакет Укргідроенерго?

- Укргідроенерго має потужний соцпакет, який включає допомогу при народженні дитини, виплати матеріальної допомоги на оздоровлення, часткову компенсацію вартості відпочинку працівників та їх дітей в межах України і за кордоном та багато інших пунктів. Не перебільшу, якщо скажу, що сьогодні соціальний пакет компанії – один з найкращих у галузі.

Хотів би зазначити, що у фокусі постійної уваги  – турбота про здоров’я гідроенергетиків. Саме з цією метою на підприємстві у 2018 році було розроблено та впроваджено Програму добровільного медичного страхування,  яка є однією з передумов покращення рівня соціального та медичного захисту. До корпоративного договору добровільного медичного страхування вже приєдналися 2234 співробітники компанії, які успішно користуються страховим полісом у разі потреби отримання медичних послуг. Страховий поліс охоплює всі види медичної допомоги: амбулаторно-поліклінічну, невідкладну, стоматологічну, діагностику, забезпечення медикаментами на всій території України. В рамках програми страхування усі охочі гідроенергетики мають можливість застрахувати своїх рідних.

В рамках медичного захисту працівників в Укргідроенерго продовжується реалізація заходів з комплексної серцево-судинної діагностики, передбачених Меморандумом про співпрацю між компанією та Інститутом серця Міністерства охорони здоров’я України. Фахові кардіологи регулярно відвідують філії компанії та проводять обстеження гідроенергетиків на сучасному обладнанні. За результатами обстежень надаються індивідуальні консультації та рекомендації щодо подальшого обстеження й лікування. Торік за рахунок коштів компанії в Державній установі «Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України» було обстежено 360 гідроенергетиків.  Дев’ять  з них отримали допомогу на лікування на суму 1 млн 401 тис грн.

- Як гідроенергетики проводять своє дозвілля? Що пропонує компанія співробітникам у цьому напрямку?

- Самовіддана робота неможлива без якісного та змістовного відпочинку. Ми це прекрасно розуміємо, тому на підприємстві знайшла втілення «Програма розвитку відпочинку та туризму».   Поєднання відпочинку з пізнанням життя, історичної та культурної спадщини як українського, так і інших народів сприяє зміцненню корпоративного духу гідроенергетиків під час сумісних подорожей. Компанія прагне зробити світ ближчим до людини, надавши своїм співробітникам можливість пізнати його культурне різноманіття та осягнути велич історичного минулого.

Торік фахівці Укргідроенерго відвідали архітектурну перлину Європи – Барселону, інші європейські міста. Окрім того, в рамках туру вихідного дня побували у наймальовничіших куточках України.

Варто зазначити, що програма розвитку відпочинку та туризму Укргідроенерго сприяє згуртованості трудового колективу та поглибленню атмосфери взаємної довіри в компанії.

- Як ви вважаєте, наскільки організація робочого місця співробітників та простору довкола впливає на ефективність їхньої роботи? 

- Переконаний, що прямо пропорційно. Ми прагнемо забезпечити гідроенергетиків такими умовами праці, які б задовольнили кожного.

Хотів би зазначити, що Укргідроенерго  створює не лише сприятливі умови праці для своїх працівників, а й забезпечує комфортні, естетичні робочі місця та зони відпочинку. Торік в компанії було затверджено Програму розвитку територій на 2019-2026 рр, яка передбачає  розвиток інфраструктури на філіях за такими напрямками як облаштування загальної території та приміщень соціального призначення, оновлення систем освітлення, впорядкування прилеглих територій, проведення заходів з безпеки та організація відеомоніторингу територій ГЕС і ГАЕС. 

Облаштування приміщень соціального призначення передбачає капітальний ремонт їдалень та ремонти баз відпочинку, готелів, будинків для приїжджих. В  рамках облаштування територій станцій заплановано проведення ремонтів споруд і будівель, облаштування територій філій лавками, альтанками та іншими малими архітектурними формами, облаштування паркових зон та зон відпочинку співробітників, ремонт теплиць і оранжерей, реконструкція систем опалення, встановлення вентиляції та освітлення, ремонт огорож.

Глибоко переконаний:  постійна увага до соціальних питань та реалізація відповідних  програм  дозволяють комплексно вирішувати низку завдань, таких як розвиток персоналу, створення перспективного кадрового резерву, забезпечення безпечних умов праці для гідроенергетиків, підтримка на належному рівні здоров’я співробітників компанії. Втім, не зупиняючись  на досягнутому, Укргідроенерго ініціюватиме нові соціальні проєкти, спрямовані на підвищення якості життя співробітників компанії, їх родин та суспільства загалом.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: