Все буде Україна!

Професійна мудрість та наполегливі кроки: енергетичні ритми Дністровської ГАЕС

Професійна мудрість та наполегливі кроки: енергетичні ритми Дністровської ГАЕС

05-01-2021
День за днем енергетичні ритми Дністровської ГАЕС по-особливому вимальовують пам’ятні рядки в історії цієї унікальної гідроспоруди. Незабутньо зігрілися серця енергетиків, чиє професійне свято 22 грудня згуртувало енергією тих, хто віддає усе життя нелегкій, але дуже важливій справі – забезпеченню людей теплом і світлом. Хвилювання і напруга, професійна мудрість та наполегливі кроки назустріч урочистій миті, виважені рішення й уміння – іще один грудень фінішував особливими подіями, звершеннями, спогадами, мріями, підсумками та вірою у нові здобутки і здійснення найзаповітнішого.

І саме напередодні професійного свята – Дня енергетика – на Дністровській ГАЕС було проведено пробний пуск гідроагрегату № 4, як результат спільної роботи великої команди професіоналів.

Будівництво Дністровської ГАЕС – надважливий проєкт Укргідроенерго, закріплений в Енергетичній стратегії країни до 2035 року. 2020 рік, незважаючи на непросту ситуацію із пандемією, для Дністровської ГАЕС видався продуктивним та багатим на здобутки. Крім того, у серпні виповнилося 15 років з моменту створення філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС», а 22 грудня – 10 років із часу отримання сертифікату гідроагрегату № 1, який підтвердив його готовність до експлуатації.

Наче вчора, 26 травня 2017 року, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота дав старт початку будівництва другої черги Дністровської ГАЕС, взявши участь у закладенні символічної капсули часу першого кубу бетону у конструктиви гідроагрегату № 4. І ось 22 грудня о 12.00 під час прямої трансляції з місця події усі стали свідками нового історичного моменту.

Про це і рік 2020 – у розмові з директором Дністровської ГАЕС Василем Суботою.

– То що ж саме відбулось 22 грудня пам’ятного і непростого року, що збігає?

– Найголовнішим завданням 2020-го було будівництво гідроагрегату № 4, який надасть додаткових 324 МВт маневрової пікової потужності, необхідної для стабільної роботи енергосистеми України в умовах бурхливого розвитку альтернативних джерел електроенергії. У цей особливий день нашого професійного свята у рамках будівництва ІІ черги будівництва Дністровської ГАЕС вдалося перевірити працездатність гідроагрегату № 4 після виконання монтажних робіт. Зокрема, виконано розкрутку гідроагрегату № 4 до 30 % обертів – в такому режимі, згідно із відповідною програмою, наша машина пропрацювала 3 хвилини. Фахівці-експлуатаційники контролювали параметри температури та вібраційного стану. А головне, що всі мали змогу побачити обладнання в реальній роботі, що гідроагрегат «живий». Звичайно, ж попереду – ще дуже багато завдань і звершень, тож, розуміючи, яке значення для Об'єднаної енергетичної системи та країни в цілому має ця подія, наша велика і злагоджена команда професіоналів виконає усі зобов’язання перед державою.

– Яким був для Дністровської ГАЕС рік, що минає?

– Насамперед триває будівництво машинного залу, технологічного корпусу та трансформаторного майданчика в межах гідроагрегату № 4. Збудовано галерею технічного водопостачання, а також завершено монтаж технічного водопостачання гідроагрегату. Завершено будівельно-монтажні роботи по напірному водоводу № 4.

Укргідроенерго, ГЕС
Василь Субота, директор Дністровської ГАЕС

Протягом 2020 року Укргідроенерго продовжило реалізацію проєкту будівництва першої та другої черги у складі гідроагрегату № 4 і приступило до розробки проєкту третьої черги у складі гідроагрегатів №5–7 Дністровської ГАЕС. У межах першої черги основними напрямками було завершення комплексу берегоукріплювальних робіт, необхідних для збільшення корисного об’єму нижньої водойми Дністровської ГЕС (яка одночасно є верхньою водоймою Нижньодністровської ГЕС) до 51,6 млн м3; що значно подовжить час роботи введених в експлуатацію перших трьох гідроагрегатів Дністровської ГАЕС та покращить гідравлічний режим для двох ГЕС. Здійснюється берегоукріплення лівого берега; продовжується будівництво насосної станції захисту с. Ожеве. Проте для повного завершення робіт по нижній водоймі необхідно врегулювати питання з Республікою Молдова на виконання берегоукріплюючих робіт на трикілометровій ділянці правого берега річки Дністер.

Крім того, нами продовжено роботи з реалізації заходів, направлених на організацію безпечної експлуатації Дністровської ГАЕС, а саме: будівництво мережі сейсмопунктів; розміщено замовлення та очікується поставка трьох комплектів швидкодіючих затворів Дністровської ГАЕС для гідрогарегатів № 1–3.

Не залишились без уваги і об’єкти допоміжної інфраструктури: введено в роботу будівлю водної групи нижньої водойми. На завершальній стадії – будівництво автогосподарства.

– Якими енергетичними ритмами звучить упродовж своїх перших 10 літ гідроагрегат № 1 «Слава»? 

– Зараз ГА № 1 працює у нормальному режимі, згідно з вимогами енергосистеми. Зауважу, що всі напрацювання із часу його спорудження було вдосконалено та враховано уже під час будівництва та монтажу наступних – 2, 3 і вже 4 гідроагрегатів. Тож наразі всі наші машини працюють надійно, регулюючи потужність і частоту, роблять значний внесок в енергосистему України. З початку пуску Дністровською ГАЕС вироблено більше 8 млрд кВт·год електроенергії, за 2020 – понад 1 млрд кВт год. Ми пишаємося тим, що наші гідроагрегати є надійними, і це все – результат злагодженої роботи генерального підрядника Консорціуму «НВО „Укргідроенергобуд“», будівельних організацій, субпідрядних товариств, заводів-виробників обладнання ДП «Завод «Електроважмаш» та АТ «Турбоатом», проєктного інституту ПрАТ «Укргідропроект», монтажних організацій, зокрема ТОВ «Вишгород СГЕМ», нашого персоналу експлуатаційників– оперативного, виробничо-технічного, машинного, електричного, цеху технологічної автоматики, захистів та зв’язку. Від імені замовника будівництва також дякую за технічну підтримку, поради, консультації та реальні звершення і кроки керівництву нашої компанії, спеціалістам інших станцій.

– Що вдалося зробити на станції упродовж ремонтної компанії?

– У відповідності до нормативних документів, для підвищення надійності, збільшення енергоефективності та покращення роботи обладнання Дністровської ГАЕС у 2020 р. було успішно завершено заходи планової ремонтної компанії, серед яких – поточні ремонти гідроагрегатів № 1–3; головних трансформаторів 3-х енергоблоків; трансформаторів власних потреб Т-10, Т-20.

– З якими побажаннями колегам та партнерам у новорічно-різдвяну пору завершите цей непростий рік?

– Напевно, важко знайти більш важливу галузь, ніж енергетична, оскільки, від неї залежить світло й тепло у наших оселях, стабільне функціонування промисловості, зв’язку та соціальної сфери. Саме це робить професію енергетика однією з найнеобхідніших та найпрестижніших. Тож хай радість, задоволення і почуття гордості від роботи щедро доповнюють багату скарбничку професійними успіхами в унісон із особистим щастям і благополуччям! Кожній родині – яскравого перевесла здоров'я, щастя, добробуту, здійснення найзаповітніших бажань, нових досягнень і перемог на благо рідної України, адже ми спільно генеруємо енергію майбутнього!

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також:

Василь Субота: «Ротор – серце гідроагрегату»

Незабаром до енергетичної системи України буде додано нові маневрові потужності Дністровської ГАЕС

Гідроагрегат №4 Дністровської ГАЕС: на шляху до найбільшої ГАЕС Європи

Поділитися: