Все буде Україна!

Я по життю зв'язківець

Я по життю зв'язківець

26-07-2023
Ми продовжуємо знайомити вас з представниками жіночої спільноти компанії Укргідроенерго, які з легкістю опановують технічні професії і вміло справляються із новими викликами сучасних комп'ютерних технологій.

Жанна Рибалка - інженерка першої  категорії цеху комп'ютерних технологій, релейного захисту та зв'язку Кременчуцької ГЕС. Про відповідальність в професії, її цікаві моменти, складнощі та пошуки розв'язання завдань і просто про життя в професії наша розмова з фахівчинею.

- Скільки років Ви в професії?

- У 2003 році я закінчила Київський державний університет інформаційно-комунікаційних технологій за фахом інформаційні мережі зв'язку, магістра телекомунікацій. Знання, здобуті у вузі, я вперше використала, працюючи на Київській цифровій електронній станції на посаді оператора електрозв'язку. Робота подобалась, спілкування з новими людьми, перевірка та налагодження обладнання, пошуки пошкоджень та їх усунення. Далі трудова діяльність продовжилась на підприємстві Національного оператора зв'язку «Укртелеком» у Світловодську.

- Ваші роки на Кременчуцькій ГЕС?

- У серпні 2013 року я прийшла працювати на гідроелектростанцію. Потрапила в групу ЗДТК (засобів диспетчерського технологічного керування) цеху комп'ютерних технологій, релейного захисту і зв. Тут для мене відкрились нові можливості практичної роботи з обладнанням, починаючи з ремонту телефону до програмування цифрової телефонної станції. Наша робота дуже цікава і в той же час, далеко не з легких.

- Жанно, Ви випередили моє запитання щодо складнощів і цікавинок в роботі?

- Як на мене, то наші цікавинки та захоплення роботою і полягають в наших складнощах. Ми працюємо командою. В цьому наша сила і оперативність. Досить часто пошкодження мереж виникають поза межами території нашої станції. В таких випадках, після його виявлення ми зв'язуємось з технічними працівниками інших підприємств, наприклад, Укртелеком і відпрацьовуємо механізми ліквідації пошкоджень. І ось тут в нашій роботі на перший план виходить логіка мислення - в найкоротші терміни налагодити зв'язок і відновити  роботу оперативно-диспетчерських пристроїв. Ми не працюємо чітко по інструкції, нам необхідно швидко орієнтуватись і визначатись: як приклад – прокладання повітряно-кабельних ліній зв'язку через важкодоступні місця (каналізаційні мережі зв'язку, бетонні стіни). Це буває складно, але і цікаво.

- Ваші безпосередні виробничі обов'язки тісно пов'язані з енергетичною безпекою. Настільки робота змінилась під час війни?

Незважаючи на всі складнощі ми продовжуємо виконувати свої обовʼязки професійно, відповідально і з максимальною віддачею.

Зараз це надважливо. Адже ми маємо забезпечувати безаварійну роботу засобів диспетчерського технологічного керування. Також від нас залежить справна робота комутаційної апаратури диспетчерського і технологічного зв'язку, проведення ремонтних, регламентних і профілактичних робіт обладнання.

 

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

 

Поділитися: