Все буде Україна!

Як працюватимуть українські водосховища в серпні

Як працюватимуть українські водосховища в серпні

04-08-2020
3 серпня відбулося засідання Міжвідомчої комісії, де було узгоджено режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на останній літній місяць.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у серпні очікується в середньому 835 м3/с, або 99% від норми (норма серпня – 842 м3/с).

Враховуючи гідрометеорологічну обстановку і гідрологічний прогноз, задля підтримки екологічно-безпечного стану водосховищ і забезпечення водопостачання населення, Міжвідомча комісія встановила такий режим роботи водосховищ на серпень 2020 року:

Київське водосховище: ГЕС працює у режимі економного спрацювання. Станом на 1 вересня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,85-102,75 м БС (Балтійської системи висот).

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст метро) не більше ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом серпня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі поступового спрацювання. Станом на 1 вересня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,45-80,35 м БС.

Кам’янське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

За умовами навігації забезпечується гранично допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу (біля греблі) 51,1 м БС під час проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках. Ткож, компанії «Укргідроенерго» доручили погодити графік проходження суден із зануренням 3,0 і більше метрів та оперативно погоджувати їх проходження у верхів’ї водосховища у кожному конкретному випадку.

Каховське водосховище: станом на 1 вересня рівень у водосховищі має бути в межах 15,60-15,50 м БС із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м3/с. 

У разі зміни обсягів стоку Дніпра (нижче або вище від прогнозованого) або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативна робоча група коригуватиме режими роботи каскаду на позачерговому засіданні.

За інформацією Укргідрометцентру, приплив води до Дністровського водосховища у серпні очікується в межах 220-320 м3/с, або 105% від норми, 28% забезпеченості. Тому рівень у водосховищі підтримується протягом місяця в межах 119,50-120,00 м БС. Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 120-130 м3/с.

Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховища можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго 

Читайте також: 

Як вплинули дощові паводки кінця червня на роботу українських водосховищ?

Aqua vita: як Україна одночасно долає наслідки повеней та посухи

Віктор Галат: розвиток гідроенергетичного будівництва є необхідним, оскільки гідроенергетика допомагає у боротьбі з повенями та паводками

 

Поділитися: