Все буде Україна!

Закладено перший камінь у фундамент ГЕС Buk Bijela у Боснії і Герцеговині

Закладено перший камінь у фундамент ГЕС Buk Bijela у Боснії і Герцеговині

19-05-2021
Очікується, що будівництво ГЕС на річці Дріна коштуватиме 195 млн євро. Buk Bijela вироблятиме 332 ГВт-год електроенергії щороку. Це проект, що спільно реалізується Сербією та Республікою Сербською.

Будівництво гідроелектростанції Buk Bijela потужністю 93,5 МВт – це лише перша фаза проєкту Gornja Drina з трьох гідроелектростанцій у верхній течії річки Дрина – Buk Bijela, Foča та Paunci. Загальний обсяг інвестицій складе 520 млн. євро, а встановлена потужність трьох ГЕС сягатиме 180 МВт.

Ана Брнабіч, прем'єр-міністр Республіки Сербія, під час закладання першого каменю для будівництва гідроелектростанції Buk Bijela заявила, що ця подія є новим початком у відносинах між Сербією та Республікою Сербською.

«Це стратегічний проєкт, який дає нам енергію та сміливість говорити про більші мрії. Це в інтересах майбутніх поколінь – тих, хто використовуватиме цю гідроелектростанцію, хто не знатиме кордонів для людей, капіталу та проєктів, хто залишиться тут жити», - сказала Брнабіч.

Прем'єр-міністр Республіки Сербської Радован Вішкович заявив, що вони чекали більше 60 років, щоб розпочати це будівництво, яке планується завершити через чотири роки.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України визначив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року. До переліку увійшло понад 100 проєктів, зокрема у сферах охорони здоров’я, транспорту, інфраструктури та енергетики. Серед них – низка перспективних проєктів Укргідроенерго: будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів, встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії Укргідроенерго, а також друга черга реконструкції ГЕС компанії.

Головне фото: Ана Брнабіч, прем'єр-міністр Республіки Сербія та Радован Вішкович, прем'єр-міністр Республіки Сербської, закладають перший камінь для будівництва гідроелектростанції Buk Bijela (фото: balkangreenenergynews.com)

Джерело: hydroreview.com

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів

Чому важливо розбудовувати гідроенергетику України в умовах глобального потепління

Чому розвиток зеленої енергетики світу неможливий без розбудови гідроенергетики?

Поділитися: