Все буде Україна!

Австрія інвестує 500 млн євро в будівництво двох потужних ГАЕС у Зальцбурзі та Каринтії

Австрія інвестує 500 млн євро в будівництво двох потужних ГАЕС у Зальцбурзі та Каринтії

21-04-2021
Голова компанії Verbund – найбільшого постачальника електроенергії в Австрії – Міхаель Штругль анонсував реалізацію двох гідроенергетичних проєктів: будівництво ГАЕС Limberg III поблизу містечка Капруні в австрійській землі Зальцбург та ГАЕС Reisseck II в Каринтії. Інвестиція становитиме понад півмільярда євро та покращить енергоефективність у регіоні. Очікується, що робота буде завершена до кінця 2025 року.

Компанія Verbund покриває близько 40% попиту на електроенергію та генерує 90% гідроенергії країни. Мажоритарним акціонером компанії є уряд Австрійської республіки, якому належить 51%.

ГАЕС Limberg III

Як і гідроелектростанція Limberg II, що запрацювала у 2011 році, Limberg III буде збудована у горі під землею між двома існуючими водосховищами Музербоден та Вассерфалбоден. В даний час станція Limberg II дає достатньо електроенергії для живлення майже 100 000 домогосподарств протягом тижня. Limberg III буде обладнана двома турбінами Френсіса із загальною встановленою потужністю 480 МВт, що працюватимуть як в насосному, так і в турбінному режимі.

ГАЕС Reisseck II Plus

Саме проєкт Reisseck II Plus коштуватиме близько 60 млн євро. Топографія регіону, де планується будівництво, добре підходить для зведення гідроелектростанції завдяки природньому перепаду висот. Так само, як і Limberg III, ГАЕС забезпечить значний регіональний економічний ріст та створить умови для довгострокової зайнятості населення. Планується, що вже з 2023 року нова ГАЕС приєднається до існуючої системи, буде підтримувати інтеграцію австрійських ВЕС та СЕС та служитиме «опорним стовпом» безпеки електромережі.

«Великі маневрові ГАЕС є основою успіху переходу до енергопостачання без СО₂. Крім того, будівництво гідроелектростанцій дає значний економічний імпульс країні та створює робочі місця», – заявив Міхаель Стругль.

Варто зазначити, що Укргідроенерго тісно співпрацює з австрійською компанією ANDRITZ HYDRO - одним з провідних світових постачальників електромеханічного обладнання для гідроелектростанцій. Українські гідроенергетики неодноразово відвідували виробничі потужності інжинірингової компанії та об’єкти, на яких експлуатується її обладнання з метою вивчення досвіду світового постачальника енергетичного обладнання для будівництва та експлуатації енергетичних об'єктів в Україні. Крім того, компанія ANDRITZ HYDRO проводить комплексну реконструкцію трьох гідроагрегатів на ДніпроГЕС – найстаршій українській гідроелектростанції. 

Співробітництво відбувається в рамках реалізації програми «Трансфер європейських технологій в гідроенергетику України», метою якої є залучення передового світового досвіду з управління проєктами у сфері гідроенергетики, обмін технологіями, реалізація екологічних проєктів.

Нагадаємо також, що перспективні проєкти Укргідроенерго – будівництво Каховської ГЕС-2Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Джерело: world-energy.org

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

ПЕРШИЙ ДІЛОВИЙ ТВ: Ігор Сирота про гібридні системи виробництва електроенергії та маневрування енергопотужностями

Чорногорія побудує ГЕС Комарніца потужністю 170 МВт

Розпочала роботу турецька ГЕС Lower Kaleköy потужністю 500 МВт

Поділитися: