Все буде Україна!

Чорногорія побудує ГЕС Комарніца потужністю 170 МВт

Чорногорія побудує ГЕС Комарніца потужністю 170 МВт

26-01-2021
Державна компанія-виробник електроенергії Чорногорії – Elektorprivreda Crne Gore (EPCG) – вперше за 40 років отримала право побудувати гідроелектростанцію. Будівництво ГЕС Комарніца коштуватиме від 260 до 290 млн євро.

Перший великий гідроенергетичний проєкт сучасної Чорногорії матиме встановлену потужність близько 172 МВт та за рік вироблятиме 213 ГВт·год.

ГЕС буде збудована у середній частині річки Комарніца поблизу м. Лонці – на 45 км вище за течію від діючої ГАЕС Piva (встановлена потужність 342 МВт). Проєкт передбачає бетонну аркову дамбу висотою 171 м, яка буде утримувати водосховище об`ємом 227 x 10⁶ м³.

Будівництво гідроенергетичних об`єктів, розроблених здебільшого для виробництва електроенергії, також призведе до подальшого розвитку територій, оскільки водосховище створить сприятливі умови для розвитку туризму, сільського господарства та покращить транспортні зв`язки.

Прогнозований термін будівництва ГЕС Комарніца – п’ять років. У роботах буде задіяна тисяча робітників, а після запуску на гідроелектростанції працюватиме близько ста чоловік – здебільшого місцевих жителів.

Нагадаємо, що перспективні проєкти Укргідроенерго – будівництво Каховської ГЕС-2Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Джерело: balkangreenenergynews.com 

Головне фото: проєкт ГЕС Комарніца, Чорногорія

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

На засіданні Наглядової ради Укргідроенерго підбили підсумки діяльності компанії за дев'ять місяців

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів 

Гідроакумулюючі станції є ідеальним доповненням до сучасних енергосистем

Поділитися: