Все буде Україна!

«Це – кардинально інший етап, але, разом із тим, найцікавіша інженерна задача!»

«Це – кардинально інший етап, але, разом із тим, найцікавіша інженерна задача!»

14-09-2020
11 вересня у новозбудованій частині технологічного корпусу біля шахти гідроагрегату № 4 відбувся штаб з будівництва Дністровської ГАЕС.

Усіх учасників наради на онлайн -зв’язку привітав генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота, який поінформував про ініціативу компанії щодо програми «Велике будівництво в енергетиці», деталізувавши ключові задачі на найближчий період в добудові Дністровської ГАЕС та вислухав доповіді підрядних організацій. 

Продовжуючи, радник генерального директора Укргідроенерго Віктор Кожокар, повідомив присутнім детальніше про підсумки виїзного засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України, що відбулося 9 вересня на Київській ГЕС, де було презентовано результати роботи та перспективні проєкти ПрАТ «Укргідроенерго». Як наголосив Віктор Кожокар, «важливо те, що присутні на зустрічі члени Комітету підтримали Стратегію розвитку ПрАТ „Укргідроенерго“ щодо реконструкції гідроагрегатів наявних ГЕС/ГАЕС та будівництва нових балансуючих потужностей, зокрема – третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-6-7 гідроагрегатів. Знаково і те, що було підтримано пропозицію Міністерства енергетики України та ПрАТ „Укргідроенерго“ щодо реалізації інвестиційних проєктів будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС в складі 5-6-7 гідроагрегатів та Канівської ГАЕС шляхом надання державних гарантій на залучення кредитних коштів та схвалено внесення змін до державного бюджету України на 2020 рік щодо надання вищезазначених гарантій. Це надзвичайно важливо для нашої держави, це надзвичайно важливо для компанії, це надзвичайно важливо і для кожного з вас, учасників будівництва цієї унікальної гідроспоруди». 

В.Кожокар наголосив, що сьогодні жодних питань за розрахунками та оплатою ні в кого нема; крім того, наразі узгоджено всі цифри, терміни та умови за інвестиційними програмами. «Тож нема жодних перепон, – закцентував увагу колег В. Ю. Кожокар, – залишилось якісно та сумлінно працювати, адже є конкретних два терміни: 22 грудня 2020 року – запуск агрегату та кінець квітня 2021 року – здача ГД № 4 у промислову експлуатацію. Це досить складно, але можливо. Починається зовсім інший етап роботи, інша інтенсивність, інша організація і геть інша філософія роботи. Спільно ми впораємося! Безумовно, в умовах посиленого режиму роботи у новій фазі повинно бути бездоганне дотримання усіх карантинних вимог – тож бажаю усім здоров’я та успіхів». 

Свій виступ на штабі директор Дністровської ГАЕС Василь Субота розпочав із того, що позитивно оцінив роботу Дністровської дільниці ТОВ «Вишгород СГЕМ», спеціалісти якої «чітко дотримуються затверджених графіків, а це означає що гідроагрегат у цьому році буде зібрано. На сьогодні статор генератора пройшов випробовування і за тиждень його буде перенесено у шахту ГД № 4 та встановлено у проєктне положення. Дуже складні стоять задачі: 22 грудня 2020 року здійснити пуск гідроагрегату № 4 у режимі синхронного компенсатора методом „спина до спини“. Це дасть можливість перевірити, як зібрано статор генератора і чи може він в подальшому успішно нести навантаження – це стане початком пускових операцій. Наступна задача – введення гідроагрегату в експлуатацію. Терміни стислі, але реальні. Нами підготовлена і підписана програма робіт, узгоджена із усіма задіяними субпідрядними організаціями; включено всю тематику і по першій черзі будівництва, і по другій. Особлива увага – пожежній тематиці і всім допоміжним об’єктам, які забезпечують роботу станції. В умовах наявного повного фінансування перед нами стоїть одна задача – виконати чітко й успішно в повному обсязі все заплановане і затверджене».

Генеральний директор Консорціуму «НВО „Укргідроенергобуд“» Валентина Зіміна наголосила усім учасникам будівництва на терміновому узгодженні усіх документів за програмами поставки необхідного обладнання: «Ми розуміємо, що це наразі – головне, що нам потрібно для успішного і вчасного запланованого пуску машини. Визначально те, що кошти є, тож слід попри все акумулюватися і збільшити інтенсивність як у виконанні робіт, так і у кадровому підсиленні».

«Сьогодні замовник створив сприятливі умови – вирішив усі питання фінансування, – продовжив тему конструктивної роботи штабу заступник гендиректора Консорціуму «НВО „Укргідроенергобуд“» В’ячеслав Павловський, – наша ж з вами задача – якісно, вчасно і достойно вирішити означені завдання. Програми і затверджені графіки та наявна практично вся проєктно-кошторисна документація – керівництво до дій. Звичайно, за термінами та складність такого ми ще не виконували, але усе реально і можливо – слід переформатувати і себе, і вміння працювати, і, зрештою, захотіти гідно впоратися із зобов’язаннями перед державою». 

Далі керівники субпідрядних організацій мали змогу окреслити стан справ у своїх підприємствах та задати запитання керівництву.

Віктор Кожокар на завершення сказав: «З будь-яких питань надважкого виробничого процесу усім без винятку слід діяти вчасно і оперативно. Колеги, це – кардинально інший етап, але, разом із тим, найцікавіша інженерна задача!»

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також:

Дністровська ГАЕС: будівництво гідроагрегату №4 в активній фазі

Філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» – 15 років!

Дністровська ГАЕС: впевненими кроками до пуску гідроагрегату № 4

Фотогалерея

Поділитися: