Все буде Україна!

Стародавнє місто, море та унікальна інженерна гідроспоруда

Стародавнє місто, море та унікальна інженерна гідроспоруда

11-09-2020
У багатьох початок осені асоціюється з 1 вересня, з початком нового навчального року. В когось із закінченням літа. Для Вишгорода ще й з Днем міста, яке зазвичай святкується у вересні. Це веселе і радісне свято для кожного, хто живе в місті, яке завжди супроводжувалось гучним святкуванням. Цей рік не став виключенням, тому 12 вересня 2020 року Вишгород святкує свій День народження.

Вишгород – це стародавнє місто, перші згадки про нього датуються ще в 946 році в літописі «Повість временних літ» як резиденція княгині Ольги. Вишгород розташований неподалік міста Києва з неймовірними схилами, з яких відкривається мальовничий вид на могутній Дніпро. А починаючи з 60-их років ХХ ст. історія Вишгорода напряму пов’язана з будівництвом Київської ГЕС.

У серпні 1959 року Радою Міністрів СРСР було прийнято рішення про будівництво Київської ГЕС. Будівництво станції розпочалося у Вишгороді в 1960 році, і вже у вересні 1964-го перші святково прикрашені судна пройшли через урочисто відкритий судноплавний шлюз. А за три місяці Київська ГЕС дала перший промисловий струм.

гес

Разом із будівництвом станції було створено штучне водосховище, яке бере початок у Вишгороді та тягнеться до кордонів Республіки Білорусь.

А в 1972 році неподалік Київської ГЕС завершилось будівництво першої в Україні гідроакумулюючої станції і обидві станції було об’єднано в Каскад Київських ГЕС і ГАЕС.

Завдяки цьому Всесоюзному комсомольському будівництву Вишгород спочатку став комсомольським селищем енергетиків. В 1962 році Вишгород отримує статус селища міського типу, 1968 - статус міста, а в 1973 році  він стає центром Вишгородського району.  

Ще під час будівництва Київської ГЕС до Вишгорода починає прибувати десятки тисяч робітників різних спеціальностей. Місто починає розвиватися, будуються нові житлові будинки, дитячий садок, а також магазини та кафе. Лише протягом 1967-1969 років у місті здано в експлуатацію 570 квартир. Окрім того, з`явилися школа, лікарня, адміністративний будинок, стадіони, хокейний та баскетбольний майданчики, дитячо-юнацька спортивна школа та багато іншого. Вздовж берегів Дніпра і Київського моря розгорнулось будівництво санаторних містечок і пансіонатів. Завдяки побудові Київських ГЕС і ГАЕС з’явилась набережна, яка вже давно стала окрасою та улюбленим місцем відпочинку мешканців й гостей міста.

місто

В Вишгороді і сьогодні багато місць нагадує про будівництво Київської ГЕС, це назви вулиць, площ, яхт-клубів тощо. Так, площа, на якій знаходиться будинок культури «Енергетик» названа на честь очільника будівництва і першого директора Київської ГЕС Григорія Івановича Строкова. Також, в 1999 році Почесним громадянином міста Вишгорода став Семен Ізрайлевич Поташник - голова науково-технічної ради ПрАТ «Укргідроенерго».

На честь Київських ГЕС та ГАЕС на набережній встановлено пам’ятний знак – чайку.

чайка

Загалом, Вишгород можна вважати містом енергетиків, оскільки на станціях працюють цілі їх покоління і зазвичай це мешканці Вишгорода, які продовжують створювати його сучасну історію.

На сьогоднішній день Вишгород має високорозвинений промисловий комплекс, основу якого складають понад 250 великих та середніх підприємств. Проте, одним із основних підприємств міста і досі залишається Укргідроенерго, до складу якого входить філія «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС». Так, у 2019 році Київські ГЕС і ГАЕС до місцевого бюджету сплатили майже 100 млн грн. Саме завдяки створенню Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС місто Вишгород отримало потужне енергетичне підприємство та зробило величезний стрибок у розвитку, перетворившись на перлину Київщини.

Ольга Чайка

Читайте також:

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – осередок розвитку міста Вишгород

5 міфів про Київську ГЕС

 

 

Поділитися: