Все буде Україна!

Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у грудні

Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у грудні

02-12-2021
Представники Укргідроенерго взяли участь у засіданні Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи дніпровських та Дністровського водосховищ, під час якого розглянуто гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейнах Дніпра та Дністра, а також узгоджено оптимальні режими роботи каскаду дніпровських та Дністровського водосховищ на грудень 2021 року.

Учасники наради розглянули гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейнах Дніпра і Дністра, заслухали прогноз Укргідрометцентру щодо водності у грудні поточного року та узгодили режими роботи зазначених водосховищ.

Зокрема, згідно інформації Укргідрометцентру:

  • водність Дніпра біля Києва у грудні очікується в середньому 560 м3/с, або 62% від норми (норма грудня – 909 м3/с);
  • приплив води до Дністровського водосховища у грудні очікується в межах 80-140 м3/с, або 58% від норми, 80% забезпеченості.

«Укргідроенерго самостійно не визначає режим роботи водосховищ. Цей режим затверджується міжвідомчою комісією по встановленню режимів дніпровських та Дністровського водосховищ щомісяця. Укргідроенерго працює виключно згідно з приписами міжвідомчої комісії та правилами експлуатації водосховищ», - коментує головний інженер Вадим Рассовський.

Відтак, після активної дискусії, враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на грудень тощо, Міжвідомча комісія встановила наступні режими роботи водосховищ у грудні:

По Київському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 січня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,30-102,20 м БС.

По Канівському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом грудня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

По Кременчуцькому водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 січня рівень води у водосховищі має бути в межах 78,60-78,50 м БС.

По Кам’янському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,80-64,00 м БС.

По Дніпровському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,40 м БС).

По Каховському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 січня рівень у водосховищі має бути в межах 15,70-15,60 м БС із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м3/с.

У разі зміни обсягів стоку Дніпра (нижче або вище від прогнозованого) або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативній робочій групі розглянути необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.

По Дністровському водосховищу: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Дністровська ГЕС працює із забезпеченням компенсуючих попусків, Нижньодністровська ГЕС здійснює у нижній б’єф рівномірний попуск середньодобовими витратами в межах 110-130 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.

Пресслужба Укргідроенерго 

Читайте також:

 Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у листопаді

Запобігти аварійному відключенню: дефіцит потужностей в ОЕС України компенсується гідроелектростанціями

З метою недопущення аварійного відключення споживачів Міжвідомча комісія скоригувала режим роботи Кременчуцького водосховища

 

Поділитися: