Все буде Україна!

Міжвідомча комісія узгодила режими роботи водосховищ на вересень

Міжвідомча комісія узгодила режими роботи водосховищ на вересень

01-09-2020
Нещодавно у Держводагенстві відбулося засідання Міжвідомчої комісії, де були визначені режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на вересень 2020 року.

Засідання розпочала представниця Українського гідрометцентру Вікторія Бойко , яка оприлюднила інформацію щодо оцінки водності основних річок України станом на кінець останнього місяця літа. Також вона зазначила, що у басейні Дніпра у серпні випала незначна кількість опадів ‒ половина місячної норми ‒ у результаті чого водність річок поступово зменшилась.

За детальним прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у вересні очікується в середньому 450 куб.м/с, або 59% від норми (норма вересня – 768 куб.м/с), а приплив води до Дністровського водосховища у вересні ‒ у межах 70-130 куб.м/с, або 52%.

 

Враховуючи гідрометеорологічну обстановку і гідрологічний прогноз, задля підтримки екологічно-безпечного стану водосховищ і забезпечення водопостачання населення, Міжвідомча комісія встановила такий режим роботи водосховищ на серпень 2020 року:

Київське водосховище: ГЕС працює у режимі економного спрацювання. Станом на 1 жовтня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,70-102,60 м БС (Балтійської системи висот).

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст метро) не більше ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом вересня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі поступового спрацювання. Станом на 1 жовтня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,00-79,90 м БС.

Кам’янське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

За умовами навігації забезпечується гранично допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу (біля греблі) 51,1 м БС під час проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках.

Каховське водосховище: станом на 1 жовтня рівень у водосховищі має бути в межах 15,60-15,50 м БС із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м3/с. 

Дністровське водосховище: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра Міжвідомча комісія пропонує здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-120 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховища можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Як працюватимуть українські водосховища в серпні

Aqua vita: як Україна одночасно долає наслідки повеней та посухи

На Каховській ГЕС відбулися контрдиверсійні тренування підрозділів СБУ

 

 

Поділитися: