Все буде Україна!

Національна енергетична компанія Хорватії інвестує 450 млн. євро в будівництво двох гідроелектростанцій

Національна енергетична компанія Хорватії інвестує 450 млн. євро в будівництво двох гідроелектростанцій

20-11-2020
Хорватська енергетична компанія (HEP) розпочала роботи з будівництва ГЕС Kosinj та ГЕС Senj 2 загальною потужністю 412 МВт. Інвестиції становитимуть близько 450 млн євро.

Два мегапроекти, як місцеві ЗМІ називають ці станції, мають забезпечити господарства електроенергією у години пікових навантажень, вберегти населені пункти від повеней та паводків на річках Лика та Гацка, забезпечити водою регіон від міста Сеня до Карлобага та острови Раб і Паг, а також покращити локальне зрошення.

Головна мета будівництва нових ГЕС – використання решти гідроенергетичного потенціалу в басейнах річок Лики та Гацки. Вже існуюча тут гідроенергетична система Senj складається з ГЕС Sklope потужністю 22,5 МВт, ГЕС Senj потужністю 216 МВт та водосховищ Kruščica та Gusić field.

Після завершення будівництва двох проектів – через шість років – Хорватія матиме гідроенергетичну систему Senj потужністю 650 МВт, що більше, ніж найпотужніша хорватська гідроелектростанція – ГЕС Zakučac (488 МВт). Усі станції системи Senj даватимуть 132 ГВт·год електроенергії щороку.

Сьогодні гідроенергетична система Senj щорічно виробляє 100 ГВт·год, що становить близько 5% загального споживання електроенергії в Хорватії. Нові ГЕС Kosinj та ГЕС Senj 2 забезпечать додатково 32 ГВт·год на рік.

До кінця 2020 року Національна енергетична компанія Хорватії вже витратить на розбудову цих двох проєктів близько 53 млн. євро. У Хорватії очікують, що інвестиції в гідроенергетику сприятимуть економічному зростанню та зниженню рівня безробіття в країні.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України визначив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, до якого потрапила низка перспективних проєктів Укргідроенерго. До переліку увійшло понад 100 проєктів, зокрема у сферах охорони здоров’я, транспорту, інфраструктури та енергетики. Серед них – будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів, встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії Укргідроенерго, а також друга черга реконструкції ГЕС компанії.

Головне фото: проєкт ГЕС Kosinj (фото: HEP)

Джерело: balkangreenenergynews.com

Читайте також: 

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів

Чому важливо розбудовувати гідроенергетику України в умовах глобального потепління

Чому розвиток зеленої енергетики світу неможливий без розбудови гідроенергетики?

Поділитися: