Все буде Україна!

Наталія Хрієнко: «Доля постійно дарує сюрпризи, найкращий – Кременчуцька ГЕС»

Наталія Хрієнко: «Доля постійно дарує сюрпризи, найкращий – Кременчуцька ГЕС»

14-07-2021
Ми продовжуємо серію публікацій про жінок-фахівчинь в українській гідроенергетиці. Сьогодні розповімо про інженерку-метрологиню цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку Кременчуцької ГЕС Укргідроенерго Наталію Хрієнко.

14 липня жінці-гідроенергетику виповнилося 60 років, 34 з яких вона  присвятила роботі на станції.

Народилася і виросла Наталія Іванівна у Світловодську. Тут пройшли її дитячі і шкільні роки. Навчання в школі дівчині давалось легко, особливо точні науки. Математичні завдання та задачі з фізики не викликали у неї жодних труднощів. Вона завжди  допомагала однокласникам під час контрольних робіт та іспитів.

«А от з гуманітарними науками не склалося. Твори та перекази для мене були неймовірно складною справою, - згадує Наталія Хрієнко. – Тож вибору вишу в родині не стояло - звичайно ж технічний вуз. Але доля готувала мені сюрпризи. З першого разу я не подолала прохідний бар’єр до Київського автодорожнього інституту, повернулася додому і пішла працювати на завод».

Робітнича професія (помічник майстра з ремонту електрообладнання – ред.)  додала молодій дівчині снаги і впевненості. І, можливо, саме цей період життя дав поштовх для її шляху в гідроенергетику. Наталія вступає на підготовчі курси до Харківського політехнічного інституту, успішно  здає іспити і з 1980 по 1986 роки навчається у ХПІ. Закінчивши факультет автоматики і приладобудування, дівчина отримує інженерний фах метролога. Після інституту молода інженерка залишається працювати у Харкові. Престижна робота у провідному монтажно-технологічному управлінні, гідна оплата праці, щомісячні відрядження по всій території країни…

«Та це тривало недовго. У 1987 році щось неймовірне повертає мене до рідного міста і я працевлаштовуюсь  на Кременчуцьку ГЕС. Я впевнена: це - доля. І, хочу сказати, я туди йшла, як до себе додому. З перших днів я відчула неймовірну енергетику професіоналізму і культури виробництва колективу гідроелектростанції», - пригадує Наталія Іванівна.

В групі електровимірювань та телемеханіки  молода фахівчиня складає графіки повірки вимірювальних приладів  та проводить відповідні роботи.

Показники пристроїв повинні відповідати певним стандартам. Гідроенергетик- початківець розуміла, що результатом її роботи має бути не лише однозначність фактичних і еталонних показників, а й безпечність експлуатації гідроелектростанції. І по сьогоднішній день інженерка-метрологиня Кременчуцької ГЕС Наталія Хрієнко  жодного разу не поступилася своїми принципами.

Серед обов'язків метролога - повірка лічильників, калібрування та проведення сертифікації приладів вимірювання силового і допоміжного обладнання. Фахівчиня виконує роботу, спрямовану на надійність і безвідмовність систем телемеханіки, Автоматизованої системи контролю обліку електроенергії і вимірювальних приладів.

У 2011 році Наталія Хрієнко у складі делегації Укргідроенерго відвідала Китай, де поспілкувалися з колегами, обмінюючись досвідом щодо сучасних форм роботи із вимірювальними приладами.

Під час проведення І етапу реконструкції ГЕС за участі Наталії Іванівни впроваджено нову систему обліку, під її керівництвом перенесено ланцюги напруги системи обліку з головного щита управління до релейної зали відкритого розподільчого пристрою. Також інженеркою-метрологинею перетворювачі потужності старого типу замінено на сучасні.

Наталія Іванівна постійно вчиться, обмінюючись досвідом з колегами. Свій рівень професіоналізму вона вдосконалює на курсах підвищення кваліфікації в інституті підготовки фахівців Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації та якості  Мінекономрозвитку України.

В колективі гідроенергетиків інженерка-метрологиня Наталія Хрієнко користується заслуженою повагою.

«Вона дуже відповідальна, добросовісна, толерантна. З Наталією Іванівною можна годинами розмовляти на теми обслуговування вимірювальних приладів. Свої завдання вона виконує старанно, за необхідності може розібратись в принципі роботи будь-якого обладнання, закріпленого за групою. Такі професіонали є досить цінними для української гідроенергетики», - відгукується про колегу начальник цеху ЦКТРЗЗ Кременчуцької ГЕС Анатолій Лоєнко.

За відмінну працю інженерку Наталію Хрієнко неодноразово відзначено грамотами та подяками компанії Укргідроенерго.

                                                     Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

Валентина Куртиш: «Я пишаюся своєю професією й дякую долі за можливість працювати в колі однодумців» 

Марина Пустовіт: «Жінка в енергетиці – відповідальна, вольова, цілеспрямована, уважна» 

Тетяна Кулик: «Хочу працювати на станції, біля води…»

Поділитися: