Все буде Україна!

Оновлення ПСО позитивно впливає на державні енергетичні підприємства та функціонування ринку, - Ольга Буславець

Оновлення ПСО позитивно впливає на державні енергетичні підприємства та функціонування ринку, - Ольга Буславець

21-09-2020
Завдяки змінам механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електроенергії вдалося зменшити небаланси для «Енергоатома» і «Укргідроенерго» з 86% до 0%.

Про це заявила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання Антикризового енергетичного штабу, що відбувся під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Перехідна модель ПСО, ухвалена Кабміном за поданням Міненерго, передбачає, що НАЕК «Енергоатом» продає близько половини своєї електроенергії для потреб населення в межах спецобов’язків, решту – продає на різних секторах ринку за конкурентними цінами. Ці ж зміни передбачали зменшення частки обов’язкового продажу ПрАТ «Укргідроенерго» з 35 до 30%, в межах ПСО.

«Оновлення ПСО мало позитивний вплив на державні енергетичні підприємства та функціонування ринку загалом. Змінами ПСО вдалося зменшити обсяги неакцептованих заявок (небалансів) на продаж виробленої НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго» електричної енергії з 86% до нуля», – наголосила Ольга Буславець.

Також спостерігається позитивний вплив в частині зменшення небалансів під час продажу відновлюваної енергії. Частка неакцептованих заявок була знижена з 84% від загального обсягу до 66%. У свою чергу, це позитивно вплинуло на ситуацію на ринку «на добу наперед».

«Водночас, пропорційно зріс обсяг продажу електроенергії на РДН: з 5,7 млн кВт·год до 11,6 млн кВт·год. Це покращило фінансовий стан гарантованого покупця та рівень розрахунків з виробниками електричної енергії», – зазначила в.о. Міністра.

Оскільки частка небалансів для ВДЕ залишається дуже високою, Міненерго розробило проєкт змін до порядку проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

«Зміни передбачають вихід гарантованого покупця на ринок двосторонніх договорів, що призведе до зниження надлишкової пропозиції електричної енергії на ринку «на добу наперед» та дозволить своєчасно залучити підприємству більший обсяг коштів та покращити таким чином розрахунки підприємства за «зеленим» тарифом», – пояснила очільниця Міненерго.

Разом з тим, у Міністерстві активно ведеться робота із виконання Меморандуму про порозуміння з учасниками ринку відновлюваної енергетики.

«За дорученням Прем’єр-міністра значна увага була присвячена питанню імплементації положень закону про вдосконалення моделі підтримки «зеленої» енергетики та виконання умов Меморандуму про взаєморозуміння з інвесторами у ВДЕ», – зазначила Ольга Буславець.

Для посилення міжвідомчої координації у Міністерстві утворено Робочу групу із залученням представників зацікавлених органів державної влади, державних енергогенеруючих підприємств, інвесторів в галузь ВДЕ та інших заінтересованих сторін.

На сьогодні група напрацювала низку пропозицій, що дозволять державі виконати свої зобов’язання в рамках Меморандуму. Проте реалізація цих пропозицій потребує залучення інших міністерств та відомств, а також рішень Верховної Ради України.

Нагадаємо, 5 серпня 2020 року на засіданні Уряду внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», якими зменшено обов’язкову частку продажу ПрАТ «Укргідроенерго» в рамках механізму ПСО з 35% до 30%.

За інформацією Міністерства енергетики України

Читайте також:

На засіданні Антикризового енергетичного штабу обговорено результати зміни механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку

Ігор Сирота: на державному рівні поки що немає комплексного підходу до енергетики

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ВРУ підтримав необхідність розвитку балансуючих потужностей великої гідроенергетики України

Поділитися: