Все буде Україна!

Підсумки року Укргідроенерго: подолали перешкоди цього року та готові до викликів року прийдешнього

Підсумки року Укргідроенерго: подолали перешкоди цього року та готові до викликів року прийдешнього

31-12-2020
30 грудня в Укргідроенерго відбулася підсумкова нарада, присвячена результатам роботи компанії у 2020 році. Участь у нараді взяли керівництво апарату управління, представники усіх філій та ключових підрядних організацій Товариства, приєднавшись до наради в режимі онлайн.

У ході наради директори філій розповіли про основні здобутки та досягнення за рік. 2020-й для Укргідроенерго видався насиченим подіями, хоч був і не простим для всього світу.  Не дивлячись на труднощі, пов’язані з маловоддям навесні та карантинними обмеженнями протягом року, товариству вдалося завершити рік результативно, з гарними показниками та досягненнями.

Окреслимо коротко лише деякі з них.

Так, для Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС рік був насиченим на урочисті події: цьогоріч перша вітчизняна гідроакумулююча станція – Київська ГАЕС – відзначила свій 50-річний ювілей з дня пуску першого гідроагрегату.

На Київської ГАЕС активно проводилися роботи з реконструкції агрегатів. Зокрема в травні після проведення реконструкції гідроагрегат №6 був введений в дослідну експлуатацію, і вже в  жовтні цей гідроагрегат ввели в промислову експлуатацію. Наразі на ГАЕС ведуться роботи з реконструкції на гідроагрегаті №4. Також, в зв’язку зі збільшенням потужності агрегатів №6 та №4, після реконструкції, розпочалась реконструкція електротехнічного обладнання блока №2 Київської ГАЕС з заміною блочного трансформатора на новий з більшою потужністю. Потягом року у філії виконувались роботи щодо приведення будівель відповідно до сучасних норм та були виконані всі капітальні ремонти обладнання та поточні ремонти гідроспоруд.

У 2020-му Канівська ГЕС продовжила активну реконструкцію 5 блоку, а також проводила пусконалагоджувальні роботи на гідроагрегаті № 4. Окрім того, на філії оновлено транспортний цех та здійснено ремонт проїжджої частини мостового переходу.

Для Кременчуцької ГЕС одним із найбільших здобутків стало те, що  підприємство вийшло на перше місце в регіоні за рівнем зарплати та рівня соціального захисту співробітників. Найбільшим  здобутком станції вважають початок робіт в рамках міжнародного проєкту з реконструкції  двох агрегатів. Також на станції протягом року здійснювалась низка планових ремонтів. Які були виконані вчасно та за графіком. На станції встановили нову автоматизовану  пожежну систему, введено в експлуатацію систему раннього виявлення та оповіщення  при надзвичайних ситуаціях, а також впроваджено важливий проєкт щодо автоматизації системи контролю за станом гідротехнічних споруд.

Середньодніпровська ГЕС продовжувала активно працювати над масштабним проєктом реконструкції. Так, в кінці березня виведено в реконструкцію гідроагрегат № 1. Також тривають роботи з реконструкції на гідроагрегату  №2. Протягом року було здійснено заміну верхньої секції затвору 8 водозливної греблі, що збільшило надійність роботи гідроспоруди в цілому. Здійснено антикорозійний захист металоконструкцій козлового крану 2×200 т, проведені  роботи по заміні труб техводопостачання гідроагрегату № 2, триває капітальний ремонт елегазових вимикачів, проведена заміна аварійного дорожнього полотна біля управління. Продовжується робота щодо покращення виробничих та побутових приміщень.

Для флагмана української гідроенергетики – Дніпровської ГЕС – рік  був присвячений здійсненню масштабної реконструкції на станції, проведенню ремонту автодорожнього переїзду. Так завершено реконструкцію гідроагрегату № 16 на Дніпровській ГЕС-2, та продовжується реконструкція гідроагрегатів №2, 3 на Дніпровській ГЕС-1. Також цьогоріч на ДніпроГЕС були проведені унікальні роботи задля зміцнення конструкцій бичків. Щодо ремонтних робіт автодорожнього покриття через греблю Дніпровської ГЕС - після дослідження проєктими інститутами було здійснено підсилення плит 1932 року. А співробітники філії відзначили гідну заробітну плату та постійне підвищення умов праці, зокрема, і значне оновлення автопарку філії.

Каховська ГЕС у 2020 році відзначила свій 65-річний ювілей. В жовтні підводили підсумки, відзначали найкращих, але урочистості були обмежені карантинними заходами. У 2020 році завершена повна заміна 8 щитів власних потреб та трансформаторів на нові і сучасні. Виконана реконструкція захисту ліній Л-68 та Л-69 154 кВ та горизонтальних прохідних вводів 154 кВ з заміною основних і резервних захистів ліній, провідниково-кабельної продукції, вторинних кіл комутації і високочастотного тракту 154 кВ. Це був останній етап з реконструкції захисту ліній 154кВ. Відбулась закупівля і поставка двох блочних силових трансформаторів 70000 кВА, для гідроагрегатів №1 та №2. У 2020 році проведена повна реконструкція насосної станції другого підйому, внутрішніх та зовнішніх мереж господарсько-питного водопроводу. Серед інших реалізовуються не менш важливі проєкти по вдосконаленню систем контролю безпеки гідротехнічних споруд та встановленню комплексної системи фізичного захисту Каховської ГЕС.

У 2020 році завдяки скидним витратам з Дністровського водосховища Укргідроенерго в цілому та Дністровська ГЕС зокрема забезпечили рівномірний попуск дощового паводку на Дністрі та мінімізовали негативний вплив опадів на прилеглі до річки території. Нагадаємо, що цьогоріч рясні дощі на початку літа призвели до збільшення припливу води в річці Дністер, а в  Укргідроенерго було створено оперативний штаб з пропуску повені під головуванням генерального директора товариства. Серед інших здобутків філії є виконання будівельних роботи з підсилення верхньої частини глиняного ядра кам`яно-земляної греблі шляхом влаштування протифільтраційної завіси методом «стіна в ґрунті», які були здійснені  з метою забезпечення надійної експлуатації греблі при форсованих відмітках Дністровського водосховища вище нормального підпірного рівня.

Найамбітніший проєкт сучасної України – Дністровська ГАЕС – у 2020 році пройшов ще один ключовий етап. 22 грудня на найважливішому інфраструктурному об’єкті України здійснено пускові операції на гідроагрегаті №4. Знакова в День енергетика подія має велике значення для Об’єднаної енергетичної системи та країни в цілому. Спорудження потужної станції дозволить підвищити конкурентоспроможність України, зміцнити енергетичну безпеку, врегульовувати графік навантажень в енергосистемі, а також стати аварійним резервом електроенергії.

Від імені керівництва компанії Богдан Сухецький резюмував:

«Дійсно 2020 рік був непростим. Проте наша компанія показала позитивні результати і, незважаючи на світову кризу, продовжує виконувати свої обов’язки перед державою. Ми пишаємось тим, що Товариство продемонструвало високу технологічність. Впродовж 2020-го ми активно працювали на всіх сегментах ринку електричної енергії. Ми впевнено забезпечували наш вклад в енергетичну стабільність і безпеку України, сприяли соціальному, економічному розвитку та конкурентоспроможності держави. У соціальному плані ми продемонстрували, що не дивлячись на будь-які перепони, зокрема і ті, що стосуються епідеміологічної ситуації, ми можемо забезпечити наших співробітників гідним соціальним пакетом і дати їм впевненість у завтрашньому дні. Хочемо подякувати усім співробітникам компанії за плідну працю впродовж року. Бажаємо кожній родині здоров’я, миру, злагоди та сімейного затишку. Вітаємо з прийдешніми святами».

Емоційним підсумком наради стало привітання головного інженера Кременчуцької ГЕС Віктора Василенка та начальника електричного цеху Дністровської ГАЕС Володимира Забудька з присвоєнням їм Президентом України державних нагород - звання «Заслужений енергетик України».

Пишаємось досягненнями гідроенергетиків у 2020-му та із надією дивимось у 2021 рік! Далі буде…

Пресслужба Укргідроенерго

 

Фотогалерея

Поділитися: