Все буде Україна!

«Створення систем накопичення енергії на об’єктах «Укргідроенерго» сприятиме інтеграції ОЕСУ до ENTSO-E», – Валерій Ноздрін

«Створення систем накопичення енергії на об’єктах «Укргідроенерго» сприятиме інтеграції ОЕСУ до ENTSO-E», – Валерій Ноздрін

19-07-2021

Видання Kosatka.Media опублікувало матеріал експерта з енергетичних питань Валерія Ноздріна щодо створення систем накопичення енергії на станціях "Укргідроенерго":

Наприкінці червня, коли український енергетичний ринок стикнувся з черговою кризовою ситуацією, без особливої уваги залишилася новина про те, що Світовий банк схвалив виділення 212 млн доларів на будівництво на об’єктах «Укргідроенерго» гібридних систем виробництва електроенергії. Чому ця новина варта уваги, що це будуть за системи, і як їх будівництво допоможе інтеграції української енергетичної системи до ENTSO-E, пояснює експерт з енергетичних питань Валерій Ноздрін.

Почнемо з технічної частини. 212 млн гривень – це загальний обсяг фінансування, яке надають Україні Міжнародний банк реконструкції та розвитку (177 млн доларів) і «Фонд чистих технологій»/Clean Technology Fund (34 млн доларів позики і грант в 1 млн доларів). Ці кошти будуть спрямовані на встановлення систем накопичення енергії у поєднанні із сонячними батареями на п’яти гідроелектростанціях (Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС і Дністровській ГЕС). Встановлення гібридних систем виробітку електроенергії має завершитися у 2023 році.

Загальна ємність літій-іонних систем накопичення енергії становитиме 197 МВт, а потужність сонячних фотоелектричних станцій - 63,9 МВт. Одразу зазначу, ні,  «Укргідроенерго» не вирішило підзаробити на «зеленому тарифі». Сонячні електростанції будуть використовуватися як джерела електроспоживання для власних потреб ГЕС і ГАЕС, а також для заряджання систем накопичення.

Найбільш цікавим аспектом цього проекту буде встановлення систем накопичення енергії. Чому це важливо? Дотепер Об'єднана енергетична система України працює в режимі «об’єм споживання має відповідати об’єму виробництва». Тобто ніяких можливостей для зберігання надлишкової електроенергії у нас наразі немає. Що це означає? Що оператори «Укренерго» вимушені постійно знаходитися в режимі «підвищеної готовності», весь час «жонглювати» об’ємами електроенергії. Особливо це актуально для сонячної і вітрової енергетики, обсяги виробництва якої можуть суттєво коливатися навіть протягом одного дня.

І хоча такий режим роботи для всіх став вже звичним, ми чудово пам’ятаємо весну 2020 року, коли стрімке падіння споживання призвело до необхідності в авральному режимі переглядати весь енергобаланс країни та навіть тимчасово зупиняти цілі блоки АЕС. Саме тоді постало питання браку в Україні високоманеврових і швидкодіючих резервів.

Звичайно, системи накопичення ємністю 197 МВт ту ситуацію би не вирішили. Але якщо дивитися на це, як на початок системної роботи зі створення високоманеврових і акумулюючих потужностей в Україні, то ситуація виглядає доволі перспективною. До речі, нещодавно перші акумулюючі об’єкти, хоч і зовсім невеликої ємності (2,25 МВт), запустив і ДТЕК. Тобто можна говорити вже про певні тенденції. В перспективі створення мережі таких систем не тільки підвищить надійність роботи ОЕСУ, але й значною мірою вплине на роботу ринку електроенергії. 

Не менш важливий аспект – це практичне значення запуску систем накопичення для «Укргідроенерго». По-перше, батареї будуть об'єднані з блоками гідроелектростанцій, утворюючи гібридні блоки, які забезпечуватимуть швидшу реакцію на зміну електричного навантаження в державній енергомережі. Таким чином зменшуватимуться зношення гідроагрегатів та експлуатаційні витрати. По-друге, встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії розширить спектр допоміжних послуг, які «Укргідроенерго» надає на ринку електроенергії, та поліпшить їх якість. Згідно з економічною оцінкою проєкту USAID, період окупності нових систем складатиме 5-6 років.

А тепер перейдемо до проблематики інтеграції української енергетичної системи до ENTSO-E. Серед питань, які необхідно вирішити перед приєднанням вітчизняної енергосистеми до європейської, - забезпечення частоти струму згідно з європейськими стандартами. І от саме створення таких гібридних блоків з можливістю накопичення створюватиме необхідний резерв підтримки і відновлення частоти струму. За попередніми підрахунками, для того, щоб забезпечити підтримку частоти згідно з європейськими стандартами, в Україні треба створити акумулюючі потужності загальною ємністю 2 тис. МВт. І в цьому сенсі встановлення систем накопичення енергії на об’єктах «Укргідроенерго» має стратегічне значення, бо фактично стане першим кроком для виконання цієї передумови інтеграції енергосистем, а також прикладом для інших генеруючих підприємств.

Тож уважно слідкуватимемо за реалізацією цього проекту і сподіватимемось, що такі системи будуть з’являтися і на інших електростанціях.

Джерело: Kosatka.Media

Читайте також:

Кабмін ухвалив рішення про реалізацію проєкту «Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в Укргідроенерго»

Укргідроенерго отримає $211 мільйонів на будівництво гібридних систем з виробництва електроенергії. Підписано відповідний Протокол

Денис Шмигаль: «Укргідроенерго, розвиваючи технології зберігання енергії, сприяє гармонійному розвитку зеленої енергетики в Україні»

Поділитися: