Все буде Україна!

У Туреччині введена в експлуатацію ГЕС Alpaslan 2 потужністю 280 МВт

У Туреччині введена в експлуатацію ГЕС Alpaslan 2 потужністю 280 МВт

11-05-2021
На річці Мурат у Туреччині чеська енергетична група ENERGO-PRO завершила будівництво гідроелектростанції Alpaslan 2 потужністю 280 МВт.

ГЕС споруджується на південному сході Туреччини: між ГЕС Alpaslan 1 (вище по течії) та ГЕС Yukarı Kaleköy. Станція входитиме до складу каскаду на річці Мурат. Alpaslan 2 оснащена двома гідроагрегатами потужністю 110 МВт та ще двома – потужністю 30 МВт. Робоче колесо великих турбін має діаметр 3,8 м, малих – майже 2 м. Великі робочі колеса виготовлялися як один литий моноблок, а потім вже оброблялися. Це є найбільші турбіни Френсіса, вироблені подібним методом у Туреччині.

Вперше Alpaslan 2 була підключена до електромережі 24 жовтня 2020 року після встановлення першого гідроагрегату. Компанія виконала всі умови для отримання спеціального гарантованого доларового тарифу. Цей тариф протягом перших 10 років експлуатації становитиме 73 дол/МВт·год, але протягом перших 5 років буде підвищений, оскільки уряд Туреччини встановив чіткі сприятливі умови для гідроелектростанцій, побудованих у країні. Як результат, Alpaslan 2 продаватиме вироблену електроенергію за 86 дол/МВт·год. Планується, що ГЕС вироблятиме 850 ГВт·год на рік.

«Доларовий тариф – це, звичайно, величезна перевага, адже він надає інвесторам у відновлювані джерела більшої безпеки, покриває валютні ризики, а також сприяє фінансуванню таких довгострокових інфраструктурних проєктів зеленої енергетики», – пояснює Якуб Файфр, директор з питань стратегії та розвитку ENERGO-PRO.

Загальний обсяг інвестицій склав близько 600 млн доларів США. ENERGO-PRO фінансувала будівництво в основному за рахунок власних коштів, а на завершальній фазі будівництва використала 175 млн доларів від консорціуму банків MUFG та ČEB.

Нова дамба утримує водосховище площею близько 55 км²  та об’ємом 2097 млн м³, що є одним з 10 найбільших водосховищ Туреччини. Водойма забезпечуватиме коливання рівня у операційному режимі між позначками 1340 та 1368 метрів НРМ.

До будівельних робіт було залучено до 1900 робітників. Окрім виробництва енергії, комплекс забезпечуватиме зрошення 68 тис гектарів земель.

Нагадаємо також, що перспективні проєкти Укргідроенерго – будівництво Каховської ГЕС-2Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

ПЕРШИЙ ДІЛОВИЙ ТВ: Ігор Сирота про гібридні системи виробництва електроенергії та маневрування енергопотужностями

Чорногорія побудує ГЕС Комарніца потужністю 170 МВт

Розпочала роботу турецька ГЕС Lower Kaleköy потужністю 500 МВт

Поділитися: