Все буде Україна!

Як працює Київська ГЕС в умовах карантину

Як працює Київська ГЕС в умовах карантину

20-03-2020
Директор філії «Каскад Київських ГЕС та ГАЕС» Ярослав Касьянюк розповів журналістам інформаційної агенції «Погляд» про роботу в умовах карантину,  а також про здобутки та плани на майбутнє філії.

Нині в Україні у зв’язку із загрозою коронавірусу запроваджено карантин і компаніям рекомендовано переводити співробітників на дистанційну роботу, однак це доцільно не для всіх. Зокрема, такі стратегічно важливі підприємства, як Київські ГЕС і ГАЕС у дистанційний режим перевести неможливо, адже енергетика – життєзабезпечуюча галузь, і працівники компанії мають бути на своїх робочих місцях. «Погляд» запитав директора філії «Каскад Київських ГЕС та ГАЕС» Ярослава Касьянюка про те, які профілактичні заходи запроваджено тут, а також дізнався  про здобутки підприємства та про плани на майбутнє.

–Ярославе Леонідовичу, зрозуміло, що на «Каскаді Київських ГЕС та ГАЕС»  карантин запровадити неможливо. То ж що зроблено, аби мінімізувати ризики захворюваності на коронавірус? 

–Передовсім зауважу, що наше підприємство – соціально відповідальне і ми турбуємось про здоров’я співробітників. Особливо – у такий непростий час. Нині відповідно до Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Урядової постанови «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» на території філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» ПрАТ «Укргіроенерго» з 13 березня 2020 року введені обмежувальні заходи. Всі заходи регулюються створеним в Товаристві оперативним штабом з організації та впровадженню заходів «Про запобігання поширення коронавірусу COVID-19».

Отже, співробітників, не задіяних у виробничому процесі та які мають  малолітніх дітей, на час карантину в освітніх закладах, переведено на дистанційний режим роботи.

У всіх, співробітників станцій, хто виходить на роботу, щоранку перевіряється температура тіла засобами дистанційного вимірювання. Якщо у людини є ознаки інфекційного захворювання – підвищена температура, кашель, ускладнене дихання тощо, її не допускають до роботи, а рекомендують звернутися до сімейного лікаря, чи до страхової компанії, якщо є страховий поліс, та відправляють додому.

На вході до станцій та в кожному приміщенні розміщені дезінфікуючі засоби для рук, і тут обробка обов’язкова. Систематично проводиться вологе прибирання з дезінфікуючими засобами, всі робочі приміщення обробляються  антисептичними засобами.

–Торік у грудні Київська ГЕС відзначила своє 55-річчя. Ювілейний рік, наскільки ми знаємо, пройшов під знаком масштабної реконструкції на ГЕС. Розкажіть, будь ласка, якими успіхами може похвалитися філія?

–Справді, 2019 рік для філії був сповнений важливими подіями. Протягом року у межах виконання інвестиційної програми на ГАЕС активно реконструювалися агрегати, системи вентиляції та опалення машинного залу. Крім того, будівлі приводились у відповідність з сучасними нормами.

На ГЕС проводилися капітальні й поточні ремонти обладнання та гідроспоруд. Крім того, виконано роботи з гідроізоляції перекриття закритого розподільчого устаткування та реконструкцію міжсекційних швів.

Звичайно, ми виконали всі заплановані заходи, які стосувалися технічного переоснащення, введення в експлуатацію нових потужностей, інвестиційної та операційної діяльності. Ці завдання у нас були пріоритетними.

–А скільки електроенергії було вироблено протягом 2019 року?

–У 2019 році Київською ГЕС вироблено майже 622 млн кВт*год. Встановлена робоча потужність станції на початок 2020 року становить 440 МВт. На ГАЕС виробіток був несуттєво менший – майже 475 млн кВт*год. Це при тому, що встановлена її потужність становить 235,5 МВт, а в насосному режимі – 135 МВт. Зазначу, що в насосному режимі станція за 6 годин наповнює верхній басейн.

–Як Вам взагалі працюється в умовах нового ринку?

На мою думку, функціонування нового ринку електричної енергії позитивно вплинуло на її виробників. Зокрема, постачальники закуповують електричну енергію безпосередньо у виробників за правилами проведення аукціонів. Тобто, вартість електричної енергії визначається попитом на ринку.

Після запуску нового ринку електроенергії відкрився ринок допоміжних послуг. Його створення дає можливість усунути дефіцит електроенергії та цінових перекосів між ринками «на добу наперед» і балансуючим.

Зазначу, що на ринку допоміжних послуг можуть брати участь ті потенційні постачальники допоміжних послуг, які успішно пройшли процедуру реєстрації, перевірку, провели випробування електроустановок та внесені до Реєстру постачальників допоміжних послуг. Так ось у березні цього року Київська ГЕС успішно пройшла випробування та вже включена до Реєстру постачальників.

-Розкажіть детальніше про минулорічну реконструкцію на ГАЕС.

Ще в жовтні 2018-го на Київській ГАЕС розпочались роботи з реконструкції гідроагрегату №2. Через рік, тобто в торік у жовтні його вже ввели у промислову експлуатацію. Це дуже важлива подія для нас. Завдяки встановленим новим турбіні та генератору приріст потужності гідроагрегату зріс на 5,8 МВт, склавши 46,8 МВт. Наразі на станції тривають роботи з реконструкції гідроагрегатів №6 та 4.

–За які кошти проводиться реконструкція?

Роботи з реконструкції гідроагрегатів №2, 4 та 6 виконуються за кошти Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

До речі, у торік у грудні міжнародні консультанти «Électricité de France» (Франція) та «Mott MacDonald» (Великобританія) здійснили моніторинговий візит на Київську ГАЕС, і, ознайомившись з ходом реконструкції гідроагрегатів, висловили своє цілковите задоволення якістю виконання робіт.

–Що заплановано на нинішній рік?

У першому півріччі плануємо повністю завершити роботи з реконструкції гідроагрегату №6 Київської ГАЕС і ввести його в експлуатацію.

Також на цей рік запланована реконструкція гідроагрегату №4. Наразі вже розпочались роботи з демонтажу. Оскільки збільшились  потужності агрегатів №6 та №4, то після реконструкції плануємо розпочати реконструкцію електротехнічного обладнання блока №2 станції із заміною блочного трансформатора на більшу потужність.

–А на Київській ГЕС?

–На ГЕС плануємо продовжити реконструкцію міжсекційних швів та проведення планових ремонтів обладнання й гідроспоруд.

–Періодично в різних джерелах з’являється інформація про незадовільний стан дамби Київської ГЕС. Тому – вкотре – не можна обійти питання її безпечності.

–Так, ми не раз чули подібну інформацію. Однак усе то – нісенітниці. Я сміливо запевняю, що дамба нашої станції є абсолютно безпечною, як і всі інші дамби Дніпровського каскаду. Укргідроенерго цілком розуміє, яка на ньому лежить відповідальність і до яких масштабів лиха може призвести руйнація однієї із дамб. Тому стан гідротехнічних споруд контролюється цілодобово. На станції створено спеціальні підрозділи, які щоденно займаються питанням експлуатації дамб. Регламенти проведення перевірок прописані в нормативно-правових актах. Існує інструментальний контроль – періодично здійснюється перевірка за допомогою геодезичних засобів та контрольно-вимірювальної апаратури.

Також на станції, як і на всіх інших філіях, створено автоматизовану систему контролю стану греблі. Так, в точках контролю встановлено датчики, за допомогою яких перевіряється стан дамби на предмет зміщень та стан фільтрації води, яка надходить із водосховища. Загалом, на станціях Укргідроенерго встановлено близько 10 тисяч точок контролю.

Крім того, раз на п’ять років обстеження гідротехнічних споруд здійснює спеціалізована комісія, до складу якої входять фахівці різних галузей. До речі, торік саме таку перевірку проведено на Київській ГЕС. Згідно з висновками комісії наша дамба є повністю безпечною та придатною для експлуатації.

–Ми з вами почали розмову з турботи про людей. Загалом – як на Вашій філії справи з кадрами? Ви відчуваєте їх нестачу?

–Протягом останніх років у цьому плані ситуація з цим значно покращилася. Нині на Каскаді працює 540 чоловік. Кожен наш співробітник соціально захищений – надається матеріальна допомога на відпочинок, на оздоровлення, на здобуття першої вищої освіти, на народження дитини. Кожен гідроенергетик може скористатися Програмою добровільного медичного страхування, яка включає всі види медичних послуг та надає можливість застрахувати своїх дітей. А ще на пільгових умовах співробітники та їхні діти можуть відпочивати в санаторіях, пансіонатах та навіть за кордоном. Але й на Вишгородщині у нас є база відпочинку «Гористе» та база для дітей «Соснова поляна» з усіма комфортними умовами. Ну, і найважливішим досягненням минулого року стало підняття заробітної плати нашим співробітникам на 50%.

Ми робимо все, щоб створити комфортні умови для праці та залучити кваліфікованих фахівців до співпраці, особливо молодь.

Також у нас є спеціальна програма, спрямована на підвищення рівня знань співробітників, відповідно до якої фахівці направляються на курси підвищення кваліфікації, конференції, семінари, тренінги та беруть участь у групах обміну досвідом.  До речі, на філії також розпочато програму «Моє робоче місце», в рамках якої оновлюється офісна техніка, ремонтуються приміщення та будівлі тощо.

Джерело: ІА "Погляд"

Поділитися: