Все буде Україна!

Яким видався 2021 рік для Дніпровської ГЕС?

Яким видався 2021 рік для Дніпровської ГЕС?

04-02-2022
Дніпровська ГЕС – це унікальна гідротехнічна споруда, найбільша ГЕС збудована на Дніпрі, що поклала початок розвитку потужного запорізького індустріального вузла. Для Запоріжжя ДніпроГЕС – енергетичне серце, яке безперебійно працює задля добробуту населення. Незважаючи на свій поважний вік, завдяки своєчасній реконструкції станція набуває другої молодості, підвищує виробничу потужність та поліпшує безпеку експлуатації.

На Дніпровській ГЕС з 2007 року тривають масштабні роботи з реконструкції в рамках реалізації міжнародного проєкту із залученням коштів МБРР, ЄБРР та ЄІБ. Реалізація проекту дозволить збільшити потужність станції на 110 МВт, при цьому сумарна потужність ДніпроГЕС складе 1615,4 МВт, що вистачить на безперервне забезпечення потреб приблизно 320 тис. квартир запоріжців.

Які роботи виконано на станції протягом минулого року?

За 2021 рік було виконано лікування бетонної частини биків водозливної греблі та укосів аванкамери нижче рівня води. Замінено покрівельний килим машинної зали ГЕС-1, щити агрегатних власних потреб, електричні захисти блоку ГТ1. Триває заміна електричних захистів блоку ГТ3. Виконано реконструкцію дренажної системи машинної зали ГЕС-1 та замінено трансформатор збудження ТВ16.

Триває реконструкція гідроагрегатів №1, 2, 3. Роботи виконує австро-німецька компанія Andritz Hydro, що є одним з провідних світових постачальників електромеханічного обладнання для електростанцій. Завершено капітальний ремонт ГА №5 і наразі агрегат введено в експлуатацію.

На ГЕС-2 змонтовано та введено в експлуатацію систему раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення. Наразі виконується заміна щита агрегатних власних потреб Н55. Триває реконструкція гідроагрегату №14, роботи виконуються АТ "Українські енергетичні машини".

В умовах пандемії одним з важливих завдань року, що минув, було збереження працездатності персоналу. На станції проводились обмежувальні заходи для захисту працівників та запобіганню поширенню пандемії. У приміщеннях станції посилено дезінфекцію. У приміщенні медпункту організовано щеплення працівників від Соvid-19 з дотриманням всіх медичних та санітарних вимог.

2022-ий обіцяє бути насиченим подіями для Дніпровської ГЕС – як то реконструкція автодорожнього переїзду, продовження реконструкції та оновлення обладнання, що позитивно позначиться на роботі станції та підвищить надійність і стабільність функціонування усієї енергосистеми України.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Начальник ДніпроГЕС-2 Юрій Голубцов: «Завдяки реконструкції гідроагрегату №14 загальна встановлена потужність станції виросте на 7,5 МВт»

Енергетичні династії Дніпровської ГЕС

Запоріжжя - самобутня історична колиска та гідроенергетичний форпост

Поділитися: