Все буде Україна!

Четверта за потужністю у Туреччині нова ГЕС Ілісу запустила в роботу останній гідроагрегат

Четверта за потужністю у Туреччині нова ГЕС Ілісу запустила в роботу останній гідроагрегат

15-02-2021
У грудні 2020 року був запущений в роботу останній гідроагрегат ГЕС Ілісу на річці Ботан у провінції Сіїрт, що розташована на південному сході Туреччини. Загалом на річці Ботан було заплановано будівництво шести ГЕС, з яких Ілісу – найпотужніша.

Загальна встановлена потужність нової гідроелектростанції становить 1,20 ГВт, а очікуваний щорічний виробіток – 4,12 ТВт·год. За оцінками Туреччини енергії тут вироблятиметься на суму майже 330 млн. євро на рік. Станція обслуговуватиме провінції Діярбакер, Бетмен, Мардін, Сіїрт та Ширнак на південному сході регіону Анатолія. ГЕС знаходиться в 45 км від кордону з Сирією.

Наразі ГЕС Ілісу є третьою гідроенергетичною установкою в системі Ботан, оскільки ГЕС Alkumru та ГЕС Kirazlık розташовані нижче за течією. Загалом на річці Ботан було заплановано будівництво шести ГЕС.

Нова гідроелектростанція має найбільшу в Туреччині ущільнену бетонну дамбу. Довжина греблі – 1775 м, висота – 165 м. Об’єм водосховища 615 млн м³ води. Водоскид дозволяє скидати до 17 тис м³/сек води. Водосховище сягає 37 км у довжину та 12 км в ширину.

Нагадаємо, що перспективні проєкти Укргідроенерго – будівництво Каховської ГЕС-2Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Джерело: Railly News

Читайте також:

Туреччина до кінця року планує суттєво збільшити свої гідроенергетичні потужності

Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії та Міжнародна асоціація гідроенергетики підписали угоду про партнерство задля розвитку сталої гідроенергетики

Чорногорія побудує ГЕС Комарніца потужністю 170 МВт

Поділитися: