Все буде Україна!

Міжнародне співробітництво Укргідроенерго

Міжнародне співробітництво Укргідроенерго

23-11-2020
ПрАТ «Укргідроенерго» має багаторічний успішний досвід співпраці з стратегічними міжнародними фінансовими установами та організаціями, а також провідними світовими компаніями. Товариство зацікавлене у співпраці з іноземними партнерами для реалізації перспективних проєктів та залучення інвестицій. Зважаючи на епідемію коронавірусу 2020 року у світі, кількість заходів з поглиблення міжнародного співробітництва зменшили усі учасники світового енергетичного ринку.

Компанія працює в напрямку налагодження міжнародних зв’язків гідроенергетиків України з Міжнародною гідроенергетичною асоціацією (International Hydropower Association), Міжнародною комісією з великих гребель (International Commission on Large Dams) та гідроенергетиками інших країн шляхом участі у різноманітних заходах, проведення спільних семінарів та конференцій, підписання меморандумів про співробітництво, обміну делегаціями з метою залучення додаткових інвестицій в Україну та участі українських підприємств в реалізації проєктів в галузі гідроенергетики в цих країнах. Компанія в інтересах сталого розвитку також активно співпрацює з такими організаціями як Міжнародна агенція з відновлюваних джерел (International Renewable Energy Agency), Міжнародна рада з великих електричних систем (International Council on Large Electric Systems) та багато інших.

Взаємодія з міжнародними фінансовими організаціями та установами

Важливим напрямом міжнародного співробітництва є взаємодія з фінансовими організаціями та установами з метою залучення фінансових інвестицій. У рамках проєкту «Реконструкція гідроелектростанцій» ПрАТ «Укргідроенерго» співпрацює з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком.

Цілі проєкту «Реконструкція гідроелектростанцій» – це, по-перше, збільшення терміну служби гідроагрегатів на 30-40 років; по-друге, зменшення впливу на довкілля та вартості експлуатації за рахунок установки нового сучасного генеруючого обладнання; по-третє, оптимізація використання водних ресурсів завдяки збільшенню ККД агрегатів приблизно на 4 % та потужності приблизно на 10 % (в цілому буде орієнтовно досягнуто приріст потужності в розмірі понад 320 МВт та 330 млн кВт·год щорічного додаткового виробництва електроенергії); по-четверте, підвищення безпеки гребель завдяки встановленню автоматизованих систем контролю стану гребель на всіх ГЕС, реконструкції гідромеханічного обладнання (ГМО) та гідротехнічних споруд (ГТС).

У 2019 році проєкт «Реабілітація гідроелектростанцій» співфінансувався за кредитні кошти з наступних позик: фінансова угода від 21 вересня 2012 року між Україною та Європейським інвестиційним банком, загальна сума позики — 200 млн євро; кредитна угода від 30 грудня 2015 року між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку, загальна сума позики — 180 млн євро. За 2019 рік Товариство отримало кредитні кошти у сумі 1 244 156 тис. грн від міжнародних фінансових організацій, виплачено за позиками — 815 840 тис. грн.

Взаємодія з міжнародними компаніями

Товариство проводить активну роботу щодо пошуку партнерів у будівництві ГАЕС та ГЕС та джерел їх фінансування на прийнятних та вигідних умовах протягом тривалого періоду, зокрема серед партнерів компанії з Китайської Народної Республіки, Федеративної Республіки Німеччина, Турецької Республіки та інших країн.

Укргідроенерго, ГЕС

Сьогодні ми активно співпрацюємо з німецькими та австрійськими колегами над впровадженням в українську енергетичну галузь європейського досвіду. Австрійська компанія Andritz Hydro є світовим постачальником електромеханічних систем і послуг для гідроелектростанцій і одним з лідерів на світовому ринку обладнання для виробництва гідравлічної енергії. Спільно виконується програма «Трансфер європейських технологій в гідроенергетику України», заходи з популяризації гідроенергетики загалом, реконструкція 3-х гідроагрегатів філії «Дніпровська ГЕС».

Протягом 2019 року за результатами міжнародних конкурсних торгів, проведених згідно зі стандартними умовами та положеннями Європейського банку реконструкції та розвитку, укладено 4 контракти з наступними компаніями:

  • АТ «Банкомзв’язок» (Україна) — «Поставка та встановлення автоматизованої системи контролю безпеки ГТС для Київської ГАЕС» від 26 лютого 2019 року;
  • Асоціація компаній «ТА-ЕТМ» (Україна) — «Реконструкція двох гідроагрегатів на Кременчуцькій ГЕС» від 14 березня 2019 року;
  • ATEF Group of companies LLC (Азербайджан) — «Закупівля 10 трансформаторів та супутніх послуг» від 15 травня 2019 року;
  • Electricitе de France (Франція) — «Додаткові консультативні послуги по проєкту» від 25 червня 2019 року.

Загальна вартість контрактів, укладених за міжнародними конкурсними торгами (МКТ) у 2019 році, — 42,6 млн євро.

Ключові заходи 2020 року

Протягом 2020 року представники ПрАТ «Укргідроенерго» провели низку зустрічей зі спеціалістами іноземних компаній. При цьому фахівці іноземних компаній відвідали майданчики майбутнього будівництва Каховської ГЕС-2, Канівської та Дністровської ГАЕС. Товариство надало компаніям технічну документацію щодо зазначених проєктів. Кількість заходів щодо міжнародного співробітництва було значно обмежено у зв’язку з епідеміологічною ситуацією у світі.

В лютому в апараті управління Укргідроенерго, в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю, відбулась робоча зустріч представників «Inpec Engineering GmbH» (Німеччина) та керівництва найбільшої гідрогенеруючої компанії України. Нагадаємо, що 12 серпня 2019 року Укргідроенерго та Inpec Engineering підписали Меморандум про співпрацю, домовившись про співробітництво у питанні будівництва гідроелектростанцій в Україні. На зустрічі генеральний директор «Inpec Engineering GmbH» Теодор Гарабет презентував звіт про роботу, яка була проведена з моменту останнього візиту німецької компанії до України. Пан Гарабет докладно розповів про робочу поїздку до Японії на підприємство «Hitachi Mitsubishi Hydro Corporation», метою якої було його залучення до реалізації інвестиційних проєктів Укргідроенерго. А також доповів про проведені робочі зустрічі з компаніями Франції, Німеччини, Туреччини, такими як Vinci, Hochtief, Dogus Group та повідомив про результати перемовин і можливість майбутньої співпраці. Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота висловив глибоку вдячність пану Гарабету та його команді за постійну кропітку та сумлінну роботу в рамках Меморандуму.

Крім того, на початку лютого на станціях Укргідроенерго відбулася низка робочих нарад консультантів компанії Électricité de France (EDF), фахівців Укргідроенерго та представників підрядної компанії Andritz Hydro. Під час зустрічей обговорювався низка робочих питань та хід виконання робіт з реконструкції гідроагрегатів на філіях компанії.

Укргідроенерго, ГЕС
Робоча зустріч керівництва Укргідроенерго та компанії Andritz Hydro, жовтень 2020 р.

21 лютого відбулась підсумкова нарада консультантів ЄБРР та ЄІБ компанії «Mott MacDonald», фахівців Укргідроенерго та підрядних організацій щодо реалізації контрактів по проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій». Напередодні, з 11 до 20 лютого, моніторингова місія Інженера-Кредитора у складі британських та українських фахівців відвідала чотири філії Укргідроенерго – Київську, Канівську, Середньодніпровську та Дніпровську, а також українські заводи-виробники Турбоатом та Електроважмаш. Метою місії стало ознайомлення з поточним станом реалізації контрактів за проєктом «Реабілітація гідроелектростанцій», збір об’єктивної інформації усіх аспектів реалізації проєкту з подальшим аналізом та наданням звіту, який включатиме рекомендації щодо покращення роботи під час втілення проєкту як з технічної точки зору, так і з організаційної. Надаючи оцінку за фактом аналізу британські фахівці зауважили, що всі учасники проєкту, як замовник – Укргідроенерго, так і підрядні організації мають складну та чітку організаційну структуру. Серед головних рекомендацій, які висловили консультанти, стали налагодження продуктивної комунікації, більш якісний і жорсткий контроль за виконанням контрактів, акцентуючи на оптимізації робочого процесу, структурованості роботи в складанні планів та графіків для ефективного виконання робіт на об’єктах та поліпшення процесу моніторингу. Також консультанти надали свої рекомендації щодо забезпечення безпеки виробництва та охорони праці на об’єктах. Під час наради учасники обговорили комплекс актуальних питань та визначили основні шляхи їх вирішення, зокрема щодо графіків реконструкції та поставки обладнання. За результатами роботи моніторингової місії компанією «Mott Mac Donald» буде підготовано аналітичний звіт з рекомендаціями покращення роботи та порадами щодо подальшої реалізації проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій».

У липні відбулася зустріч т. в.о. міністра енергетики України Ольги Буславець з президентом Швейцарії Сімонеттою Соммаругою, яка одночасно є міністром навколишнього середовища, транспорту, енергетики і зв'язку. Сторони обговорили перспективи поглиблення співпраці держав у сфері енергетики. Зокрема, на порядку денному були питання розвитку гідроенергетики, безпеки енергопостачання, підвищення енергоефективності, збільшення частки відновлювальної енергії в енергетичному балансі. «Ми бачимо перспективи посилення співпраці в гідроенергетиці. Найближчим часом ми плануємо розпочати реалізацію великих проектів будівництва гідроакумулюючих станцій – Канівської ГАЕС та добудова 5-го і 6-го гідроагрегатів Дністровської ГАЕС. У нас багатий потенціал з розвитку малої гідроенергетики, і досвід Швейцарії є дуже корисним для України», – зазначила Ольга Буславець. Т. в. о. міністра енергетики України зазначила, що український ринок в сегменті технологій високоманеврової генерації та систем акумулювання енергії є надзвичайно перспективним та привабливим для залучення інвестицій. Обсяг такого ринку складає до 2 ГВт потужності. Міністерство також зацікавлено у розширенні співробітництва в реалізації ефективних фінансових інструментів, таких як створення фонду зелених інвестицій для фінансування проєктів декарбонізації економіки України.

У серпні 2020 року відбулося 14-те спільне онлайн засідання україно-литовської та литовсько-української ділових рад, участь в якому взяли директор департаменту «Реконструкція. ІІ черга» Іван Жданов та заступник директора департаменту стратегічного розвитку та планування реалізації проєктів Укргідроенерго Олександр Кукса. Серед питань порядку денного – економічна співпраця обох країн в контексті пандемії COVID-19, а також потенційна співучасть українського та литовського бізнесу в проєктах з альтернативної енергетики, енергоефективності та IT-технологій.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Будівництво нових гідрогенеруючих потужностей – серед пріоритетних проєктів Уряду

Ігор Сирота: Участь у реалізації проєктів будівництва Канівської ГАЕС та добудови Дністровської ГАЕС можуть брати як українські, так і іноземні підприємства

Міжнародне енергетичне агентство: гідроенергетика матиме найбільшу цінність для енергосистем

Поділитися: