Все буде Україна!

Міжвідомча комісія визначила як працюватимуть українські водосховища у жовтні 2020

Міжвідомча комісія визначила як працюватимуть українські водосховища у жовтні 2020

05-10-2020
Днями Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на жовтень 2020 року. В онлайн-засіданні взяли участь і представники Укргідроенерго.

Засідання розпочала Вікторія Бойко – фахівчиня Укргідрометцентру, яка зазначила: «1 жовтня прогнозується випадіння значних та сильних дощів у басейні Дністра (до 50 – 70 мм), але зважаючи на достатньо тривалий період сухої погоди, ці опади не позначиться на приплив води у басейні».

За детальним прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у жовтні очікується в середньому 500 куб.м/с, або 62% від норми (норма вересня – 809 куб.м/с), а приплив води до Дністровського водосховища у жовтні очікується у межах 80-140 куб.м/с, або 64% від норми.

Членами Міжвідомчої комісії було вирішено здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф Дністровської ГЕС витратами не менше ніж 100-120 куб.м/с для забезпечення водокористувачів на розташованій нижче українській ділянці Дністра. Режим пропуску дощових паводків буде встановлюватись за потребою та у робочому порядку для кожного випадку окремо.

Також Вікторія Бойко зазначила, що наразі ситуація не є критичною, хоча водність залишається нижче за середні багаторічні показники.

Представники Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ повідомили учасників заходу про задовільний стан води за вмістом розчиненого кисню та біогенних речовин. Також позитивною новиною було й те, що наприкінці вересня закінчився період цвітіння води. У зв’язку з цим збільшилося хімічне споживання кисню по каскаду дніпровських водосховищ та знизився вміст розчинного кисню у воді.

Враховуючи оголошену гідрометеорологічну обстановку і наданий гідрологічний прогноз, задля підтримки екологічно-безпечного стану водосховищ і забезпечення водопостачання населення, Міжвідомча комісія встановила режим роботи водосховищ на жовтень 2020 року.

Київське водосховище: ГЕС працює у режимі економного спрацювання. Станом на 1 листопада середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,60-102,50 м БС (Балтійської системи висот).

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст метро) не більше ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом жовтня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі поступового спрацювання. Станом на 1 листопада рівень води у водосховищі має бути в межах 79,60-79,50 м БС.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

За умовами навігації забезпечується гранично допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу (біля греблі) 51,1 м БС під час проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках.

Каховське водосховищеГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 листопада рівень у водосховищі має бути в межах 15,50-15,40 м БС із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м3/с. 

Дністровське водосховище: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра Міжвідомча комісія пропонує здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-120 м3/с.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

На Басейновій раді нижнього Дніпра обговорили водно-екологічні проблеми річки

Прозорий процес: екоініціативи Укргідроенерго зі збереження природних екосистем

Міжвідомча комісія узгодила режими роботи водосховищ на вересень

 

Поділитися: