Все буде Україна!

Розпочато публічні консультації щодо Глобального стандарту стійкості гідроенергетики

Розпочато публічні консультації щодо Глобального стандарту стійкості гідроенергетики

04-12-2020
Незабаром гідроенергетичні об’єкти в усьому світі можуть бути незалежно оцінені та сертифіковані щодо їх стійкості. Так, Міжнародна асоціація гідроенергетики (IHA) від імені багатосторонньої коаліції промисловості, суспільства, урядів та фінансових установ опублікувала консультативний документ щодо розробки Глобального стандарту стійкості гідроенергетики.

 

У разі прийняття зазначеного стандарту застосовуватиметься рейтинг або маркування гідроенергетичних об’єктів будь-якого розміру чи на будь-якій стадії підготовки, розробки та експлуатації. Тож, як нові, так і існуючі гідроенергетичні об’єкти можуть претендувати на сертифікацію. Це допоможе інвесторам, урядам та громадам зрозуміти, які об’єкти відповідають міжнародним вимогам щодо екологічної, соціальної та управлінської діяльності, що зі свого боку сприятиме розвитку гідроенергетики.

«Ми впевнені, що стандарт стійкості буде найповнішим стандартом сертифікації гідроелектростанцій, що зі свого боку надаватиме операторам стимул для інтеграції стійких практик у свої проєкти та дозволить досягти надійного визнання результатів іншими», - прокоментувала старший радник провідного канадського гідроенергетичного підприємства Hydro-Quebec Деббі Грей.

Система рейтингу та сертифікації базуватиметься на Hydropower Sustainability Tools – набір керівних принципів та інструментів оцінки, які використовуються проєктувальниками, операторами та фінансистами.

«Стандарт своїми нормами та вимогами може сприяти підвищенню якості та довіри до стійкої гідроенергетики. Це може стати потужним інструментом для активізації залучення зацікавлених сторін. Прозорість та підзвітність є основними рушіями стандарту», - зазначила член Керівного комітету з питань партнерства «Жінки за воду» Леша Вітмер.

Керуватиме Глобальним стандартом Рада з оцінки стійкості гідроенергетики. Так, за дорученням Ради було створено Робочу групу, яка розробила пропозицію щодо стандарту. До складу Робочої групи входять представники урядів, екологічних та соціальних організацій, фінансових установ, гідроенергетичних операторів та акредитованих оцінювачів проєктів IHA.

«Вже давно багато хто прагнув впровадити подібний стандарт. Наразі  ми маємо компоненти та підтримку, необхідні для цього важливого кроку. Якщо ви зацікавлені в гідроенергетиці, будь ласка, подавайте свої пропозиції щодо розробки та впровадження стандарту», - підкреслила голова Робочої групи Хелен Лочер.

Публічні консультації щодо Глобального стандарту стійкості гідроенергетики триватимуть до 8 лютого 2021 року. Так, до цього часу Робоча група збиратиме коментарі та пропозиції зацікавлених сторін гідроенергетики, включаючи операторів та проєктувальників, урядів країн, фінансових установ, неурядових організацій та суспільства. Отримавши відгуки, Робоча група доопрацює проєктну пропозицію стандарту та надасть рекомендації Раді щодо подальших дій. У разі його прийняття, запуск Глобального стандарту стійкості гідроенергетики очікується у першій половині 2021 року.

Варто зазначити, що Стратегія корпоративної соціальної відповідальності Укргідроенерго направлена на збільшення внеску компанії в сталий розвиток суспільства в соціальній, економічній і екологічній сферах та на підвищення ефективності управлінських рішень в аспектах впливу діяльності компанії на соціальну і екологічну складові життя суспільства. Окрім того, КСВ Товариства сприяє зростанню інвестиційної привабливості компанії, розвитку взаємодії із зацікавленими сторонами і підвищенню довіри до компанії з їхнього боку та забезпеченню прозорості діяльності й поширенню корпоративної соціальної відповідальності в державному секторі економіки.

Водночас задля продовження життя своїх гідроелектростанцій, впровадження інноваційних технологій, збільшення потужностей, підвищення якості електроенергії, забезпечення безпечної експлуатації гідроспоруд та задля досягнення вагомих екологічних й соціальних результатів в 1996 році в Укргідроенерго стартувала програма реабілітації діючих ГЕС і ГАЕС. Наразі на всіх станціях триває реалізація проєкту ««Реконструкція. ІІ черга», в рамках якого компанія планує довести показник реконструйованих гідроагрегатів до 100%. До 2026 року Укргідроенерго має на меті звершити тотальне технічне переоснащення гідромеханічного обладнання на станціях та здійснити реконструкцію гідротехнічних споруд з впровадженням систем автоматичного моніторингу гребель, а також створенням інформаційної системи управління.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України визначив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, до якого потрапила низка перспективних проєктів Укргідроенерго. Серед них – будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів, встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії Укргідроенерго, а також друга черга реконструкції ГЕС компанії.

Джерело: International Hydropower Association

Читайте також:

Для досягнення цілей сталого розвитку щорічно в розвиток гідроенергетики необхідно інвестувати близько 100 млрд американських доларів

Гідроенергетика – важлива частина енергетичного сектору Європи

Чому розвиток гідроенергетики необхідний суспільству

 

Поділитися: