Все буде Україна!

США та Албанія побудують ГЕС Skavica потужністю 210 МВт на річці Чорний Дрин

США та Албанія побудують ГЕС Skavica потужністю 210 МВт на річці Чорний Дрин

13-01-2021
18:14
Американська будівельна компанія Bechtel та Міністерство інфраструктури та енергетики Албанії підписали Меморандум щодо реалізації проєкту гідроелектростанції Skavica. Запланована встановлена потужність ГЕС – 210 МВт. Інвестиції оцінюються в межах від 308 до 510 млн євро.

Меморандум у жовтні 2020 року підписали міністр інфраструктури та енергетики Белінда Баллуку та представник компанії Bechtel Джастін Сіберелл у присутності прем'єр-міністра Албанії Еді Рами та заступника секретаря США з питань економічного зростання, енергетики та навколишнього середовища Кіта Крача.

Техніко-економічне обґрунтування будівництва гідроелектростанції Skavica, запланованого ще у 1960-х роках, було розроблено з допомогою Європейського Союзу та Європейського банку реконструкції та розвитку. Існує два проєкти будівництва ГЕС: один вартістю 308 млн. євро, а інший – 510 млн. євро.

Уряд очікує, що роботи на об'єкті розпочнуться цьогоріч та триватимуть впродовж 4 років. Skavica буде першою станцією каскаду ГЕС на річці Чорний Дрин. Станція запобігатиме затопленню територій внаслідок повеней та паводків, а також сприятиме збільшенню виробітку електроенергії іншими гідроелектростанціями каскаду, що розташовані нижче за течією.

Три вже існуючі гідроелектростанції нижче за течією – Koman, Fierza та Vau i Dejës – мають загальну потужність 1360 МВт. Передбачається, що Skavica щорічно вироблятиме 915 ГВт·год. Також дослідники дійшли висновку, що загальне виробництво гідроелектростанцій Koman та Fierza буде збільшено майже на 80 ГВт·год. Зараз станції мають потужність 600 МВт та 500 МВт відповідно. Останньою у каскаді є ГЕС Vau i Dejës потужністю 260 МВт.

Плановане місце розташування ГЕС – північний схід країни поблизу кордону з Македонією. У більш дорогому проєкті реалізації 350 млн євро було виділено на об'єкт та ще 150 млн євро – на експропріацію та розбудову інфраструктури.

Нагадаємо, що перспективні проєкти Укргідроенерго – будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Джерело: balkangreenenergynews.com

Головне фото: ГЕС Fierza, Албанія (автор фото: @ke_sully)

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

На засіданні Наглядової ради Укргідроенерго підбили підсумки діяльності компанії за дев'ять місяців

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів 

Гідроакумулюючі станції є ідеальним доповненням до сучасних енергосистем

Поділитися: