Все буде Україна!

Україна і Данія продовжать співробітництво в енергетичному секторі

Україна і Данія продовжать співробітництво в енергетичному секторі

21-09-2020
В.о. Міністра енергетики Ольга Буславець і Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данія в Україні Олє Егберг Міккельсен обговорили перспективи продовження роботи Украінсько-Данського енергетичного центру, реалізацію проєктів зеленої енергетики та енергоефективності, зокрема – будівництво офшорних вітрових електростанцій та потужностей із виробництва водню.

Держави домовились розглянути можливість реалізації проєктів офшорних вітрових електростанцій.

Очільниця Міністерства наголосила, що Україна прагне долучитися до Європейського «зеленого курсу», водночас зберігаючи стабільність економіки та дбаючи про добробут українців.  

«Україна, як країни Європи, налаштована на «зелений перехід», але в той же час ми підходимо до цього питання виважено, відповідально, розуміючи сьогоднішній стан економіки і яким чином ми можемо досягти амбітних цілей, не завдаючи шкоди власній економіці», – зазначила Ольга Буславець.

Сторони обговорили перспективи продовження роботи Украінсько-Данського енергетичного центру в Україні, діяльність якого Ольга Буславець координує понад 4 роки.

«Основними напрямками співпраці є сфери відновлюваної енергетики та енергоефективності. На сьогодні я бачу пріоритетним напрямком для розширення нашої співпраці  і розвиток водневої енергетики», – зазначила в.о. Міністра.

Ольга Буславець також повідомила, що питання енергоефективності є дуже важливими для української енергетики. Зараз розблоковано роботу над декількома проєктами Українсько-Данського центру.  

Окрему увагу очільниця Міністерства приділила енергоефективності та підтримці системи охорони здоров’я.

«В період світової пандемії, зокрема в Україні, виникає необхідність безперебійного функціонування об’єктів критичної інфраструктури МОЗ. Ми проводимо перемовини із міжнародними партнерами щодо підтримки проектів енергомодернізаціі критичної інфраструктури МОЗ. Ми були б вдячні за підтримку таких проєктів з данської сторони», – зазначила Ольга Буславець.

Значну увагу також було приділено розвитку вітрової енергетики, а саме – будівництву офшорних вітрових електростанцій. Оскільки Данія є одним з європейських лідерів із розвитку вітрової енергетики, в тому числі – будівництва ВЕС у морі.

Ольга Буславець погодилася на пропозицію пана Міккельсена розглянути можливості співпраці у цій сфері. Вона наголосила, що цей напрям також цікавий для України, і зараз із данською компанією Вестас йде робота щодо отримання даних по вітровому атласу, який дозволить оптимально визначити квоти підтримки для аукціонної моделі.

До того ж, в Україні спостерігається профіцит генеруючих потужностей, і проєкти з будівництва офшорних ВЕС доцільно було б розглядати у комплексі із виробництвом «зеленого» водню.

«Україна зацікавлена в залученні данських технологій в сфері ВДЕ і розвитку нових секторів відновлюваної енергетики. Тому Міненерго вітає інтерес данських компаній до реалізації подібних проектів в Україні та готова надавати їм всебічну підтримку», - зазначила Ольга Буславець.

За інформацією Міністерства енергетики України

Читайте також:

Україна та Литва поглиблять співпрацю в питаннях відновлювальної енергетики

Т. в.о. Міністра енергетики України та Президент Швейцарії обговорили перспективи співпраці у енергетиці

 

Поділитися: